- hirdetés -

Amerre csak járunk a határban, mindenütt szorgalmasan dolgozó embereket és gépeket látunk. Javában zajlik az aratás, a nyár legnagyobb és legjelentősebb mezőgazdasági munkája.

Az orosházi gazdák már learatták az árpát, a mákot, a repce nagy része is a magtárakban van. Most minden elérhető gép és ember a búza betakarításán ügyködik. Jövő évi kenyerünknek nem volt egyszerű esztendeje, tudtuk meg Horváth Józseftől az Orosháza és Térsége Gazdakör alelnökétől.

Minden mozdítható ember és gép a búza aratásán dolgozik (Fotó: Horváth Bence)

– Az őszi csapadékos idő miatt a kenyérgabona vetésével nem minden területen sikerült az optimális időben végezni a gazdáknak. A viszonylag enyhe télben és tavaszban aztán helyreigazodott a búzavetés, a bőségesen hulló májusi esők pedig valóban aranyat értek a növénynek. A júniusi kánikula és csapadékmentes idő nem segített, de igazából nagyot már nem is rontott. A szélsőségek jellemezték egyébként a csapadékot, hisz lokálisan voltak helyek, ahol elég hullott, néhány tíz kilométerrel arrébb pedig szinte száraz maradt a föld. Ez aztán megmutatkozik a betakarításnál, hisz a hozamok legalább ilyen szélsőségesen oszlanak meg – foglalta össze Horváth József.

Bőven ömlik a pótkocsira a jövő évi kenyérnek való (Fotó: Horváth Bence)

Megtudtuk, hogy a termés jó közepesnek mondható, minőségileg és mennyiségileg egyaránt. Az eddig látottak alapján, ahol a 9 tonnához közelít a hektáronkénti termés, ott inkább takarmány minőségű lesz a búza, ahol viszont kisebb a mennyiség, ott étkezési minőségű gabonára számíthatunk. A gazdakör alelnöke elmondta, hogy mivel – ami a búzát illeti – még csak az aratás közepén járunk, pontos számadatokkal nem tud szolgálni. Előzetes becslések szerint az Orosháza környéki átlagtermés elérheti majd az árpa megyei átlagát, a 7 tonna/hektárt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.