- hirdetés -

Ez volt az idei második közös programja a járás nyugdíjas egyesületeinek. Július 9-én tizenkét csapat százhúsz tagja élvezte a kulturális feltöltődést, és persze a közös beszélgetés örömét a Töhötöm utcai székház udvarán.

Táncolni sajnos nem szabadott a megjelenteknek, viszont legalább már a szabad ég alatt együtt lehettek, és beszélgethettek egy jót. Már ennek is nagyon örültek a térség nyugdíjas csapatai, akiket azért valamelyest megtépázott a pandémia.

Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke, országos alelnök

– Több nyugdíjas vezető panaszolta el nekem, hogy manapság bizony nagyon nehéz összehozni egy rendezvényt – mondta el beszédében Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke, országos alelnök. – Sokan vannak, akik félnek a vírustól, mellettük olyanok is akadnak, akik megszokták az otthonlétet, és nehezen mozdulnak ki a lakásukból. A szakemberek elmondása szerint két év szükséges ahhoz, hogy visszaálljon a pandémia után az igazi élet – emelte ki.

Az országos alelnök örömét fejezte ki, amiért térségünk nyugdíjasai ennyien összejöttek ezen a szép napon. A rendezvényen az orosházi nyugdíjasok mellett jelen volt a Nagyszénási Barátság Nyugdíjas Klub, a Magunkért Egymásért Civil Egyesület, a Határőr Nyugdíjas Egyesület, a Tótkomlósi Városi Nyugdíjas Szervezet, a Csanádapácai Szivárvány Nyugdíjas Egyesület, a Gádorosi Dr. Hidasi László Nyugdíjas Egyesület, a Rákóczitelepi Nyugdíjas Egyesület, a Békéssámsoni Aranyeső Nyugdíjas Egyesület, a Kaszaperi Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a Kétegyházi Román-Magyar Egyesület és a Csorvási Nyugdíjas Egyesület is. A Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, a közösség testnek és léleknek egyaránt fontos, a kultúrműsorok pedig hozzájárulnak a szellemi frissesség megőrzéséhez.

Kihasználják a jelent, mert ki tudja, mit hoz a jövő

– Nekünk így, együtt jó nyugdíjasnak lenni, hiszen aki egyesületben, klubban van, az sosincs egyedül. A járványhelyzet alatt is hívtuk egymást, és folyamatosan kapcsolatban voltunk. Ez fontos, hiszen többünk gyermeke messzire él, dolgozik, sok az elfoglaltsága, hiszen ott van neki a családja, így kevés ideje marad. De mi itt vagyunk egymásnak, és azt mondom, fontos is kihasználni az olyan alkalmakat, mint ez a mai, hiszen nem biztos, hogy ősszel is együtt lehetünk majd. Pázmány Pétertől való az idézet, miszerint „Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek. Csupán tiszta szív és sok, sok szeretet.” Ilyen szeretetben legyünk mi még együtt sokáig – fogalmazott Szrenka Pálné.

Még Waka Waka tánc is volt

Gabnai István, az orosházi járás nyugdíjas szervezeteinek egyesületi elnöke elmondta, ez a gyors rendezésű kulturális fesztivál az idei második járási nyugdíjas program.

– 2021-ben eddig csupán egy kirándulásunk volt, az Attila Dombra látogattunk el mintegy ötvenen, ahol egy tartalmas napot töltöttünk együtt. Az elmúlt időszakban egy láthatatlan ellenféllel kellett megküzdenünk, de bízunk abban, hogy most már minden a helyére áll. A mai napon lesz eszem-iszom, a zenét Kasza Béla és társa szolgáltatja. Táncolnunk sajnos nem szabad, az asztalnál ülve vigadunk csak. A kultúrműsor részeként több fellépő is színpadra áll, meghallgathatunk két versszavalatot, három éneket, köztük egy szóló éneket, a Határőr Nyugdíjas Egyesület dalárdáját és a rákóczitelepi nyugdíjasok női énekkarát is. Igazi színfoltja a mai napnak a Waka Waka tánc, mely már ősszel az Árpád-kertben is nagy sikert aratott – mesélte Gabnai István.

Mindenkori védnökük, Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója köszöntő beszédében megosztotta egyik fogadalmát is a megjelentekkel.

– Az Önök között szerzett, korábbi élmények után megfogadtam, ha egyszer nyugdíjas leszek, én is hasonló közösségi életet fogok majd élni, mint Önök. Egy olyan csoport tagja szeretnék lenni, mint ez is, hiszen Önök az év minden napján megtalálják egymásban azt a támaszt, segítséget, melyre ebben a mai világban szükség van – fogalmazott.

A kulturális műsor hatalmas sikert aratott. A vastaps mellett nem maradtak el a „Vissza! Vissza!” kiáltások sem. A közös program felüdülést nyújtott minden megjelent számára.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.