- hirdetés -

Talán nem túlzás azt állítani, hogy soha nem látott mértékű összefogásból valósította meg a nagyszénási Barátság Nyugdíjas Klub 50. születésnapi ünnepségét. A járás szinte minden nyugdíjas közössége képviseltette magát a nagyszabású rendezvényen, így mintegy kétszáz fő szórakozott együtt szombat este a nagyszénási művelődési házban.

A jubileumi rendezvény három teremben, pontos forgatókönyv szerint, gondosan szerkesztve zajlott, méltóképp tisztelegve az alapítók és a későbbi elnökök, tagok emléke előtt.

– A klub röviddel az új művelődési ház átadása után alakult meg, amelyhez jelentős mértékben hozzájárult az újonnan megválasztott igazgató, néhai Jávorcsik Béla személye – kezdte beszédében Szverle István, az Orosházi Járás Nyugdíjas Szervezeteinek Egyesületi elnöke. – Kezdetben csak összejöttek beszélgetni, kártyázni és biliárdozni a nyugdíjas férfiak, majd az igazgató úr támogatásával létrehozták a Nyugdíjas Klubot. Fokozatosan alakult ki a klubélet, társadalmi összefogással létrehoztak egy klubhelyiséget is. Néhai Kiss György személyében klubvezetőt választottak, aki közel 25 éven keresztül vezette a klubot. Különböző előadásokat tartottak, kirándulásokat szerveztek, melyek során bejárták az egész országot, és aktívan részt vettek a művelődési ház életében is. Ezután megjelentek az első hölgyek is, és kialakult a klub ma is ismert összetétele.

Kiss György halála után Demcsák Dániel volt a klub vezetője, őt követte Madarasi Ferenc, majd Balogh Sándor, kinek halála után, 14 évvel ezelőtt Bús Jánosné Magdika nyerte el a tagok bizalmát, és került a klub élére.

Fiatalos lendülettel vetette bele magát a klub életének folytatásába. A Helyi Idősek Klubjával való együttműködés mellett felvette a kapcsolatot a környező vagy éppen távolabbi településeken működő klubokkal, egyesületekkel is.

Ennek eredménye volt a szombat esti hatalmas buli is, a születésnapon együtt ünnepelt számos klub és egyesület a nagyszénásiakkal. Nagy örömmel fogadták el a meghívást a Magunkért Egymásért Civil Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Orosháza és Vidéke Egyesülete, az orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, a gádorosi Dr. Hidasi László Nyugdíjas Egyesület, a békéssámsoni Aranyeső Nyugdíjas Egyesület, a békéssámsoni Mozgáskorlátozottak Klubja, a magyarbánhegyesi Esthajnal Nyugdíjas Klub, a kétegyházi Román-Magyar Egyesület, a kaszaperi Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a kaszaperi Szivárvány Nyugdíjas Klub, a battonyai Harangvirág Nyugdíjas Klub és a kardoskúti Radnóti Nyugdíjas Klub tagjai is. A rendezvényen olyan kiemelt díszvendégeket köszönthettek, mint Szalai Antal, a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége alelnöke és felesége, és mint Zalai Józsefné az „Életet az Éveknek” Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége elnöke.

A rendezvény hivatalos részeként S. Nagy Péter, a művelődési ház igazgatója közreműködésével felavatták a Barátság Klub 50 éves emléktábláját, az első koszorút a Barátság Nyugdíjas Klub elnöke, Bús Jánosné helyezte el.

A színházteremben beszédet mondott Nagy Attiláné alpolgármester, a köszöntő után pedig elérkezett a kulturális élményt nyújtó produkciók ideje. Többek közt a Barátság Nyugdíjas Klub és a Magunkért Egymásért Civil Egyesület tagjainak táncát élvezhette a közönség, a műsorszámok között csárdás és salsa bemutató is szerepelt. Volt, aki saját, a jeles alkalomra írt verssel készült, Mészáros Lajos Ötvenévesek lettünk című költeményét meghatottan hallgatták a megjelentek.

A színháztermi programok után elérkezett a vacsora, majd a kötetlen, zenés-táncos mulatság ideje, a jó hangulatról Nyíri Péter tangóharmonikás és Almási Gyula billentyűs-énekes, azaz az Etalon zenekar gondoskodott. A jubileumi rendezvény megvalósulását rengeteg cég és magánszemély támogatta. A nagy volumenű, színvonalas est bizonyítja a nagyszénási nyugdíjasok töretlen összefogását.

Fotók: TT/Nagyszénás

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.