- hirdetés -

Ha mezőgazdaság és nyár, akkor aratás. A legnagyobb próbatételek egyike ez a gazdák számára, hisz szinte egyszerre kell több növény termését betakarítani.

Még szinte be sem fejezték az árpa aratását, de már a derekán járnak a repce betakarításnak. Ugyancsak most kerül a magtárakba a mák, de már a búza is megérett, a repce után abba állnak bele a kombájnok.

Az Orosfarm Zrt. tavaly ősszel 350 hektáron vetette el a repce magját. Mint Dominkó Norbert ügyvezető elmondta, az idei termés elég kalandos úton lett olyan, amilyen.

„Akkor most következhet az a rész” (Fotó: Horváth Bence)

– Az ősszel elvetettük, de a kelés már nem volt egyöntetű. Több hullámban kelt ki a növény. A tavaszi esők aztán sokat fordítottak rajta. Ami csak elképzelhető, minden támadta a repcét. Komoly rágcsáló invázió volt, de a rovarok és egyéb kártevők is támadtak. A júniusi forróság sem tett igazán jót. Mind ennek ellenére nagyon bizakodó vagyok a hozammal kapcsolatban. Bár még nincsenek végleges számaink, jelenleg úgy tűnik, hogy 30 és 40 mázsa között tudunk betakarítani hektáronként (az eddigi megyei átlag 27 mázsa). Nagy öröm ez, különösen annak fényében, hogy a repcemagnak rekord közeli magas ára van a tőzsdén – foglalta össze Dominkó Norbert.

A három nagy gép pillanatok alatt végez egy-egy táblával (Fotó: Horváth Bence)

Az ügyvezető persze óvatos és azt azért még hozzá tette, hogy igazán majd akkor örülhetnek, ha -kb. szombat magasságában – az egész termés benn lesz a magtárban és nem éri addig semmi baj, vihar, vagy jég.

Ha valaki a mezőgazdaságban kiemelkedő eredményt ér el – azt szokták mondani – három dolog lehet: Vagy nagyon tud valamit, vagy szerencséje van, esetleg mindkettő. Hogy az Orosfarm esetében melyik áll fenn, arra írásunk megjelenéséig nem találtunk választ…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.