- hirdetés -

Múlt hétvégétől már védettségi igazolvány nélkül is foglalhatók, illetve látogathatók a szálláshelyek hazánkban. Két gyopárosfürdői apartmanház üzemeltetőjét kérdeztük arról, megnövelte-e az érdeklődők számát a korlátozás eltörlése.

Schäferné Baráth Mónika férjével együtt üzemelteti a Napsugár Üdülőházakat Gyopároson, 6 apartmant 28 férőhellyel.

– Az idei év nehezen indult, lerövidült az az időszak, amikor vendégeket fogadhattunk. Aztán, amikor beindult volna a szezon, újabb nehézséggel kerültünk szembe, hiszen csak az oltási igazolvánnyal rendelkezők szállhattak meg nálunk. Ez nagy mértékben visszatartotta az embereket. A tavalyi időszakunk nagyon jó volt, hiszen abban a szezonban nem volt még védettségi igazolvány, így telt házzal mentek az apartmanok. Idén ez egyáltalán nem volt jellemző, most azonban az öt és félmillió beoltott elérése után érzékelhető, hogy fellendült a forgalom – fogalmazott az apartmanház üzemeltetője.

Sok lesz idén a külföldi vendég

Schäferné Baráth Mónika azt mondja, nagyon sok telefont kaptak a hétvégén, immáron külföldről is, holott a szezon elejére ez egyáltalán nem volt jellemző. Főként a Vajdaságból, Németországból, Hollandiából és természetesen Romániából érkeznek turisták. Megjegyezte, egyre több román állampolgár van, aki már nem turistaként érkezik Gyopárosfürdőre, hiszen közülük sokan vásárolnak ingatlant nálunk.

Augusztus 20-a után lehet még szabad helyet találni (Fotó: OrosCafé)

– Nem lesz olyan rossz ez az évünk sem. Szerencsések vagyunk, hiszen rengeteg a visszatérő vendégünk, akik a férőhelyek egy részét kitöltik. Maradt még néhány üres hely, de már nagyon kevés. Augusztus 20-áig beteltünk. A hétvégén érdeklődők egy része még tudott nálunk szállást foglalni, de sokaknak már sajnos nem tudtunk helyet biztosítani – tette hozzá.

Most már kell idegenforgalmi adót fizetni

Schäferné Baráth Mónikát az árakról is kérdeztük. Azt mondja, mivel minden drágult, így kénytelenek ők is többet kérni, de csak minimálisan emeltek. A visszajáró vendégeiknek igyekeznek egy kis kedvezményt biztosítani, így próbálják kompenzálni a drágulást. Emellett az idegenforgalmi adóval is számolni kell.

– Kellemetlen helyzet állt elő, hiszen sokáig úgy informáltak minket – és ezért úgy hirdettük mi is –, hogy nem kell idegenforgalmi adót fizetnie a vendégeinknek. Nagyon sok visszaigazolás így is ment ki, viszont július 1-jétől újra be kell szednünk azt is – tette hozzá.

Most már nem az üzleti útra érkezőkből van sok (Fotó: Horváth Bence)

Az OrosHouse-ban is beteltek a hétvégék

Tóth Norbertet és Tóth-Gabnai Évát az Oros House Apartmanház tulajdonosait is megkerestük a témával kapcsolatban.

– Folyamatosan növekedik a szálláshelyünk iránt érdeklődők száma, bár úgy gondoljuk, az elkövetkezendő napokban várható csak az igazi dömping. Jelenleg két apartmanunk működik, de terveink szerint az ősszel már négybe várhatjuk a vendégeket. Eddig főként üzleti útra érkeztek hozzánk, most már viszont a pihenni vágyók is egyre többen vannak. A hétvégéink júliusra beteltek, már csak néhány hétköznapunk maradt szabadon. Most, hogy már nem szükséges a védettségi igazolvány, egyre többen érdeklődnek nálunk is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.