- hirdetés -

A járvány sem fogott ki a Békés megyei agráriumon jó eredményekkel büszkélkedhet. A gazdák és a szakemberek bizakodóan néznek az idei év termelésére is.

Rendkívül nehéz időszakot tudunk a hátunk mögött és remélhetőleg így is marad – fogalmazott dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke. Az agrárium elmúlt fél évét értékelték kedden délelőtt, dr. Takács Árpád kormánymegbízottal közösen.

A gazdáknak a járványon kívül is rengeteg gonddal kellett megküzdenie. A koratavaszi szárazsággal, a sokáig elhúzódó hideggel. Ezeket követően az április végi, május eleji csapadék és felmelegedés okozhatott optimizmust.

A növénykultúrákat tekintve a megyében az őszibúzából 101 ezer hektár, rozsból 300 hektár, őszi árpából 22 ezer hektár, tritikáléból 3500 hektár, őszi káposztarepcéből 1600 hektár vetésére került sor.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a gazdák szorgalmának illetve a NAK és a Békés Megyei Kormányhivatal akcióterveinek köszönhetően átvészelték a kihívásokkal teli hónapokat és bizakodva tekinthetnek a jövőbe.

Fotó: Horváth Bence

– Aratás előtti összegzések optimizmusra adnak okot. Bízunk benne, hogy legalább egy jó közepes, vagy néhol jobb is lehet a termés. A szélsőséges időjárás miatt a búza aratása két hetet késik, az őszi árpa betakarítása már beindult. Bebizonyosodott, hogy a járvány ellenére Békés megye mintegy 15 millió ember ellátásáról képes gondoskodni – sorolta dr. Kulcsár László.

Takács Árpád arra mutatott rá, hogy a pár évvel ezelőtt a kormányhivatal és a NAK között megkötött együttműködési megállapodásnak nagy hasznát vették. Egy cselekvőképes, a változásokra gyorsan reagáló szervként segítették a gazdálkodókat. Rámutatott arra is, hogy a magyar kormány uniós viszonylatban kiemelkedő támogatásokat nyújt az agráriumnak.

– Nem találunk még egy olyan országot, amely a vidékfejlesztésre szánt összegeit megháromszorozza. Az uniós költségvetés szempontjából 2023–27 lesz az új támogatási időszak, az átmeneti években a területalapú támogatás összege nem csökkenhet. Sőt, nagy eredmény, hogy a 10 hektár alatt gazdálkodók egyszerűsített kérelmeket nyújthatnak be – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Fotó: Horváth Bence

Hozzátette, hogy a Békés megyében benyújtott egységes kérelmek száma 13 418, ez 439 000 hektárt és 43–44 milliárd forint támogatást jelent.

Orosházán várják az esőt

Az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Brlázs Róbert elmondta, hogy a megyeihez hasonlóan Orosháza térségében is közepes évet várnak.

Fotó: Horváth Bence

Kifejtette: már jól látszódik, hogy a kánikula meg fogja viselni a kukoricát, napraforgót. Esőre lenne szükség és arra, hogy valamelyest hűljön a levegő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.