- hirdetés -

Ismét megrendezték Békéscsabán a Pályaválasztási Vásárt, melynek célja, hogy a továbbtanulni vágyó általános- és középiskolások megismerhessék a Békés megyei középiskolákat és felsőoktatási intézményeket. Az iskolák mellett a térség legmeghatározóbb munkáltatói is kint voltak az eseményen.

A Pályaválasztási Vásár már évek óta nyújt segítséget a fiatalok és szüleik számára, hogy könnyebben válasszák ki a számukra megfelelő szakot vagy képzést. A két napos eseményen a diákok személyesen beszélgethetnek az iskolákkal, munkaadókkal, így kézzelfoghatóbb ismereteket szereznek az adott intézményről.

– Nagyon nehéz pályát választani egy általános iskolásnak, egy végzősnek. Ha egy ilyen eseményen személyesen találkozik az iskolákkal és kipróbálhatja a szakmákat, sokkal könnyebb eldönteni, hogy mit válasszon. Körülbelül száz kiállítóval találkozhatnak – mondta Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgató-helyettese – Az lenne a szerencsés, ha mindenki olyan szakmát választana, amely az egyéniségének megfelelő, de sikeres lehet vele a munkaerőpiacon – tette hozzá.

Az orosházi iskolák közül a GySzC Kossuth Lajos Technikum standja sok embert vonzott. A pincérek koktélokat kevertek, és süteményt osztottak, a fodrászok hajat fontak, de a robotika képzést és az asztalos szakmát is bemutatták az eseményen.

– Vannak technikumi és szakképző, öt és három éves szakmák. Nagyon széles a repertoárunk és sok képzéssel meg tudnak ismerkedni az ideérkező diákok. A vendéglátás egy viszonylag felkapottabb szakma, arra minden évben sokan szoktak jelentkezni. Most is megteltek a létszámok az osztályokban, majdnem minden képzést el tudtunk indítani – mondta Mrena János, az intézmény egyik oktatója.

Hozzátette, a diákok szeretik az iskolát, és a rendezvény ideje alatt is sokan keresték fel a standjukat, hogy érdeklődjenek az intézmény iránt. Több fiatal, az ott tanuló diákok véleményére is kíváncsi volt. Halter Dóra és Túri Szabolcs is pincér szakmát tanul, hozzájuk is rengeteg kérdés érkezett a nap folyamán.

– Szeretünk az emberekkel beszélgetni, jobban megismerni őket – mondták egyetértve – Az iskola hangulata nagyon jó, a tanárokkal is meg vagyunk elégedve, átadják azt a tudást amire szükségünk van, de emellett lehet velük beszélgetni is. Szeretnénk, hogy több ember legyen az iskolában és jobban megismerjenek minket – tette hozzá a két tanuló.

Középiskolák közül még a Székács József Evangélikus iskola és a Táncsics Mihály Gimnázium képviselte városunkat. Mindkét intézmény kiemelte a nyelvi oktatás fontosságát, valamint elmondták az érdeklődőknek, hogy milyen szakokra jelentkezhetnek, miért szeretik az iskolát és miben különlegesek. A felsőoktatási intézmény között a Kodolányi János Egyetem képviselőivel is találkoztunk.

– Alapvetően a pályaválasztási vásár általános iskolásoknak szól, de úgy gondoljuk, hogy nagyon sok pedagógus van, aki továbbképzésekben gondolkodik. Azért vagyunk itt, mert úgy gondoljuk, hogy hosszútávon meghatározó intézménye lehetünk a megyének. Kisfilmeket hoztunk, valamint olyan partnereink is kint vannak, mint a Linamar és Doherty. Általában több százan érdeklődnek a standuknál, és sokan választják az iskolánkat – mondta Dr. Malatyinszki Szilárd, egyetemi docens.

Az intézmények mellett a különböző munkáltatók is helyet kaptak a vásáron, hogy a diákok megismerkedjenek azokkal a cégekkel, amelyek a legmeghatározóbbak a megyében. Orosházáról a Linamar Hungary Zrt. mutatta be a vállalatot, valamint a szakmai sátorban testközelből nézhettek heggesztési munkát, valamint a különböző, cég által készített tárgyakat is megtekinthették. A Linamar mellett az O-I Hungary Kft. standja is kint volt Békéscsabán. Ők az általuk készített üvegeket mutatták be.

– Három okból vagyunk itt. Az első, hogy világvezető üveggyártó vállalataként kötelességünk, hogy itt legyünk. Van lehetősége a diákoknak itt szétnézni. A második, hogy 2022-őt az ENSZ az Üveg Évének nyilvánította. A harmadik pedig, hogy az üveg a világ legtöbbször újrahasznosítható anyaga – mondta Mézes Ádám, az O-I Hungary HR vezetője.

Az üveggyár munkatársa kiemelte, sok gyerek érkezik hozzájuk, hogy megnézzék a kiállított üvegeket, és több helybélinek keltette fel az érdeklődését a stand, amikor meglátták az O-I feliratot. A Pályaválasztási Vásár október 5-én és 6-án várja a diákokat, hogy megismerkedjenek a Békés megyében található intézményekkel, így tisztább képet kapjanak, hogy mit szeretnének tanulni, vagy esetleg dolgozni a jövőben.

A Pályaválasztási Vásár mellett egy együttműködési megállapodást is aláírtak

A Békés Megyei Kormányhivatal részéről dr. Takács Árpád, főispán és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója írta alá az együttműködési megállapodást a Pályaorientációs Kerekasztal ülésén.

– Az együttműködési megállapodás értelmében a következőkben egy akcióterv mentén, olyan rendszert kívánunk kialakítani, amelyben egyrészt a képzések szempontjából és a munkavállalói körből érkező kérdésekre kívánunk egy cselekvési tervet létrehozni – mondta Mucsi Balázs – Ez a mostani együttműködés talán soha nem volt ekkora jelentőségű. Egyrészt korábban a képzések könnyebben folytak és mentek, de most egy teljesen új kihívás áll előttünk. Ez a munkaerőpiac teljes átrendeződése – tette hozzá.

Hozzátette, ilyenkor a szakképzések kapják a legnagyobb a szerepet és ez sok tennivalóval jár számukra. A főigazgató kiemelte, ez az együttműködés úgymond egy minőségbiztosítási rendszerben jön létre, így megfelelő visszacsatolás érkezik a jövőben.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.