- hirdetés -

Hagyományosan jól szerepelnek a Táncsics Mihály Gimnázium tanulói az Irinyi János Középiskolai Kémia Versenyen, ez pedig idén sem volt másként. Szilágyi János a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa ezért június 7-én személyesen látogatta meg az intézményt és adta át a tanulóknak, felkészítő tanáruknak, illetve az iskola tehetséggondozó központjának különdíjait. 

A kémiaverseny megrendezése ugyan idén a pandémia miatt nehézségekbe ütközött, személyes jelenléten alapuló országos döntőt így nem is rendeztek, de viszont a megyei eredmények alapján sikerült lebonyolítaniuk a rangos megmérettetést. Ez pedig egyáltalán nem kisebbítette a Táncsics Mihály Gimnázium tanulóinak érdemeit, akik ajándékcsomagokat és oklevelet vehettek át a Szegedi Tudományegyetem adjunktusától, Szilágyi Istvántól. 

Varga Szilárd a harmadik helyezést érte el. A tízedik osztályos fiatalember vegyész szeretne majd lenni, valamint PHD-t tenni.
– Örülök az eredményemnek, mint ahogy a szintén ebben az évben rendezett OKTV-n elért helyezésemnek is, ugyanis ott még tízedik osztályos lévén külön engedéllyel indulhattam el. Ott az országos 11-ik helyezést szereztem meg, így lehetőségem nyílt a nemzetközi kémia diákolimpia felkészítőjén részt venni, melyből sokat tanulhattam. Remélem a következő években már arra is lehetőségem nyílik, hogy kijussak erre a diákolimpiára és ott sikereket érjek el – mesélte lelkesen.

Varga Szilárd vegyész szeretne lenni (Fotó: Bojtor Zalán)

Felkészítő tanára, Francziszti László is elismeréssel nyilatkozott Szilárd teljesítményéről, kiemelve, hogy milyen nagy eredménynek számít a kémiát ilyen szinten művelni. Hatalmas kihívást és rengeteg munkát jelent a diákoknak, de megérte, mert rengeteg tapasztalatot szerezhettek, felkészítő tanárukként pedig büszkén tekint vissza tanítványai eredményére.

Diáktársai közül Alzubi Fatima (aki a közelmúltban szintén számos szép eredménnyel gazdagodott), a megyei forduló második helyén végzett, az országoson pedig a 24. helyet szerezte meg. Dobrai Ádám pedig az országos döntő 31. helyén zárt.

– Érik az az egyedi kapcsolat, amit a Szegedi Tudományegyetemmel alakítottunk ki a rezidens program keretén belül. Egy nagyon sokrétű, komplex lehetőséget kínál a tanítványainknak, akik fel tudják építeni azt a sikeres portfóliójukat, amit akár diplomásként vagy kutatóként akarnak. Ez az út pedig több, mint csak a diploma, a szegedi egyetem külföldi kapcsolatain keresztül világpolgárokká is válnak.

Ki fogunk alakítani egy olyan természettudományos labort, amely lefedi a természettudományos tantárgyak modern oktatását. A pedagógusok is meg tudnak majd ismerkedni a legújabb módszertani kultúrával, hogy minél hatékonyabbá tudjuk tenni a képzést és ebbe bevonjuk partnerként a középiskolákat a régióban, a megyében szatelitiskolaként pedig az általános iskolákat. Tehát egy nyitott program formájában építkezünk az elkövetkező években, hogy ezt a sikerességet ne csak a Táncsicsban tudjuk élvezni és kiteljesíteni, hanem minden iskola tehetséggondozó programja fel tudja építeni ezt a rendszert – nyilatkozta az intézmény igazgatója, dr. Blahó János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.