- hirdetés -

Egyedülálló oldtimer gyűjteménnyel találkozhatnak majd a Kaáli Autó és Motor Múzeumba látogatók.

Évtizedekkel ezelőtt, 1953-ban édesapámnak sikerült szereznie egy ezüsttankos kis Csepelt. Később ezt lecseréltük egy T1-es Pannóniára, így mivel akkor már egyetemista voltam, önállóan is használhattam. Egy 1953-as gyártású Opel volt még fiatalkorom másik egyik meghatározó járműve, utóbbi például a szülőházam átadásának egyik fontos eleme volt – mesélte első meghatározóbb élményeit a oldtimer járgányokkal kapcsolatban Kaáli Nagy Géza professzor.

Elmondta, az Orosházi Technikai Sportok Egyesületével hosszú időre nyúlik vissza a jó kapcsolata, közösen döntöttek úgy, hogy az orosházi gyűjtők motorjai és autói megérdemelnek egy kiállítást, hogy ezek a fantasztikus járművek ismét régi fényükben tudjanak ragyogni és bárki megcsodálhassa őket.

– A gyűjteményben jelenleg négy darab négyhengeres közel 100 éves motorbicikli is található, melyek szintén itt Orosházán lettek megmentve a feledéstől. Egyedülálló ritka példányok, melyek kifejezetten muzeális értékkel bírnak – tette hozzá.

Nagy kedvence a Harley Davidson márka is, melyből egy példány a dörgicsei múzeumban is található. Ez azért is különleges számára, mert van róla egy olyan fényképe, melyen a gyermekeivel közösen ül a motorbiciklin, nemrég pedig ismét összehozta őket egy hasonló képhez, 30 évvel az eredetit követően. Szívesen vezette körbe kameránkat a motorok mellett a múzeumban található Peugeot CV2 1906-os évjáratú egyhengeres, 8 lóerős automobilt is útba ejtve. Akárcsak a dörgicsei múzeum esetében, minden járművel kapcsolatban elhangzott egy kisebb történet vagy érdekesség.

Zilahi Zoltán, az Orosházi Technikai Sportok Egyesületének elnöke elmondta, a múzeum ötlete tavaly merült fel, a helyszínt gyorsan megtalálták hozzá, onnantól pedig nem egész egy év alatt sikerült közösen eljutniuk a nyitásig.

– Nagyon örülök neki, hogy kialakíthatjuk ezeket a járműveket, hiszen ezeknek a nagy többsége orosházi és megmutathatjuk a veterán találkozókon kívül is, hogy igen, itt is vannak ilyen autók vagy motorok – tette hozzá, majd lelkesen bemutatta kedvencének, egy NSU-nak a legfőbb tulajdonságait.

A Kaáli Autó és Motor Múzeum június 19-én nyitotta meg kapuit, előreláthatólag szombat délutánonként látogathatják majd meg az érdeklődők. Addig is tegyenek egy kört velünk a múzeumban!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.