- hirdetés -

A héten már igazán melegre fordult az időjárás, már a klímákat is be kellett kapcsolni. Egyre többen tisztában vannak annak a fontosságával, hogy szakember segítségét kérjék az eszközök karbantartásához, kitisztításához.

Meleg napokat élünk, szombat óta másodfokú hőségriasztás van érvényben, de az előrejelzések szerint csak tovább fokozódik a forróság a következő héten. Valaki a vízpartok, strandok medencéi mellett vészeli át ezt az időszakot, de aki otthon marad sok esetben a klíma távirányítójához nyúl.

Arról, hogy fontos a klímát a nyár előtt kitisztítani az elmúlt években már mi is többször beszámoltunk itt az OrosCafén. Az általunk megkérdezett szakember szerint a lakosság egyre komolyabban veszi ezt a feladatot. Tízből nyolc ember szól egy erre szakosodott cégnek, de azért így is előfordulnak elhanyagolt klímák.

Fotó: Takács Csaba

– Országosan úgy évente 40-60 ember betegszik meg a beltéri klímában ragadt spóráktól. Nagyon fontos, hogy kitisztítsuk a beltéri egységet, hiszen a levegő, ami a tüdőnkbe jut ezen keresztül halad át. Lehetnek rajta akár nem látható szennyeződések, amelyek betegséget okoznak – hangsúlyozta Gálik Péter.

Elmondta, hogy a szűrő tisztítását akár két-három hetente bárki el tudja végezni. Egy nagyobb karbantartásra azonban évente szükség van. Ezt érdemes szakemberrel elvégeztetni, aki kompletten átnézi a klímánkat.

– Előfordul, hogy kimegyünk egy olyan ügyfélhez, aki sokáig maga végezte a karbantartást. Majd amikor látja mi hogyan dolgozunk, olyankor jelzi, hogy ez nem is olyan egyszerű tisztítás, mint ahogy gondolta. Ilyenkor mi teljesen szétszedjük a klímát. A legfontosabb, hogy a lamellákat csírátlanítsuk, de átnézzük a burkolatot, a csepptálcát is átmossuk. Leellenőrizzük, hogy minden megfelelően működik-e, ha szükséges javítjuk és üzempróbát is végzünk. A klíma kültérijét általában magasnyomású mosóval letisztítjuk, ha olyan helyen van, akkor sűrített levegővel távolítjuk el a koszt – sorolta.

Fotó: Takács Csaba

Ez a folyamat – a klíma állapotától függően – 25-30 percet vesz igénybe.

– Látható és érezhető is, ha egy klíma ki van takarítva. A levegő, amit fúj sokkal tisztább. Egy fertőtlenítő szerrel fújjuk le, amit hagyunk egy kis ideig állni. Ez leoldja a szennyeződéseket, spórákat, majd ha ez megvolt a beltérit legnagyobb teljesítményre állítva lefújjuk, így a felhasznált fertőtlenítő a cseppvízzel távozik – fogalmazott Gálik Péter.

Fotó: Takács Csaba

A klímát az elvégzett karbantartás után azonnal be lehet kapcsolni, arra azonban Gálik Péter felhívta a figyelmet, hogy aki locsolásra használja a kondenzvizet a fertőtlenítés után egy bő hétig ezt ne tegye.

A szakember rámutatott arra is, hogy az inverteres klímák már fűtésre is alkalmasak. Éppen ezért érdemes egy évben kétszer is elvégezni a fertőtlenítést.

– Aki a nyár előtt alaposan lefertőtleníti a klímáját már sokat tesz a klíma állapotáért, de leginkább az egészségéért. Aki aktívan használja fűtésre érdemes lehet a nyáron felgyülemlett port letakarítani – zárta.

A cikkünket támogatta a T4 Komplex Kft, amelynek felkészült szakemberei segítenek klímája karbantartásában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.