- hirdetés -

Az orosházi piactéren idén is megrendezte szokásos figyelemfelhívó akcióját a rendőrség. Kis Rozália, az Orosházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója egy részeg szemüveg segítségével mutatta be, hogy milyen veszélyeket rejthet már az ittas kerékpározás is.

A figyelemfelhívó akció célja, hogy megerősítsék az emberekben, hogy nem csak önmagukért, hanem a közlekedő társaikért is felelősséggel tartoznak! Erre folyamatosan szükség van, hiszen idén már öt alkalommal történt baleset az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén, amit ittasan közlekedők okoztak.

Különböző feladatokat kellett megoldani a szemüvegben. Például egy forma- és színfelismerős gyerekjátékot kellett kirakniuk a jelentkezőknek időre először a szemüveg nélkül, majd „ittasan”. Ez szimulálta azt is, hogy mennyire tompítja az érzékelést az alkohol, a szemüvegben már a kiindulópontra is nehezen jutottak el az emberek és az időeredményük is sokat romlott.

Fotó: Horváth Bence

– Ezt a pici gyerekeknek szóló játékot józanul ki lehet rakni 9 másodperc alatt, ittasan pedig 32 másodperc alatt. Ez a rekacióidő-késés nagy kockázatot jelent. Már látom a STOP táblát és tudom, hogy meg kell állni, de alkoholos befolyásoltság alatt nem úgy észleljük a környezetünket – hívta fel a figyelmet Kis Rozália.

Fotó: Horváth Bence

Gyalogosan, kerékpárral, illetve egy gépjárművezető-oktató segítségével autóval is kipróbálhatták a részegítő eszközt. Egy fiatal még görkorcsolyával is kerülgette a bójákat.
Már komoly kihívást okozott a jelentkezőknek az is, hogy egy egyenes vonalon végigmenjenek. Csupán néhány centivel haladtak a vonal mellett, de az út szélén akár ezen is múlhat, hogy elütnek minket vagy sem.

A résztvevők közül többen kijelentették miután kipróbálták a részegszemüveget, hogy nem szeretnének ilyen állapotban járművel közlekedni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.