- hirdetés -

Közeleg a húsvét. Az elmúlt évek tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy ilyenkor a közúti ellenőrzéseket végző rendőrök gyakran találkoznak olyanokkal, akik ittasan vezettek vagy ittas állapotban gyalogosan sodorták veszélybe magukat. A részegszemüveg segítségével arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy az ittasság jelentősen növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

A húsvét egy hagyomány, a sonka egy hagyomány, a vendégvárás is egy hagyomány, ezzel együtt az ittas vezetésnek viszont nem kellene hagyománynak lennie – nyilatkozta Kis Rozália rendőr százados, az Orosházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának baleset-megelőzési előadója.

Ennek a gondolatmenetnek a szellemében a Békés Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság minden évben, a húsvétot megelőző időszakban egy kampányt hirdet, mely során több helyszínen az ittasan történő vezetés veszélyeire figyelmeztető rendezvényeket tartanak. A kampányhoz az Orosházi Rendőrkapitányság is csatlakozott. A program célja az emberekben megerősíteni azt, hogy nemcsak magukért, hanem a többi közlekedésben résztvevőért is felelősséggel tartoznak.

– Szeretnénk játékosan felhívni a közlekedők figyelmét, legyenek akár gyalogosok, akár kerékpárosok vagy járművezetők, az alkohol vezetési képességekre való hatására. Arra, hogy mennyire befolyásolhatja még a legapróbb mozdulatokat is az alkohol, míg józanul ugye a szabályokat betartva közlekedünk.

Észrevesszük időben a stoptáblát, a gyalogost, mindezek az érzékek viszont alkoholos befolyásoltság során bizony eltompulnak. A sebességváltást, az érzékelést, az észlelést, a stoptáblánál való megállást, ezeket mind nagy mértékben befolyásolhatja – sorolta Kis Rozália.

Úgy gondoltam, hogy én így is haza tudok menni

Hozzátette, hogy az ittas autóvezetők szabályt sértenek, hiába bizonygatják azt, hogy „úgy gondolták, haza tudnak menni”. Ilyenkor az autóba beülve a hűvös levegőről már rögtön másképpen hat az alkohol az illetőre. Csütörtök délelőtt ezért a piactéren játékos formában próbálhatták ki a járókelők, hogy milyen az, amikor józan aggyal, de részeg szemmel tesznek meg akár egy apró lépést vagy mozdulatot.

A részegszemüveg mellett labdával és kirakós játékkal is megtapasztalhatták a résztvevők, hogy a kevés alkohol is milyen mértékben befolyásolja az érzékeket, a reakcióidőt, a vezetési képességeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.