- hirdetés -

Érettségi után álló fiatalokat próbáltak arról meggyőzni, hogy itthon is megtalálhatják számításukat a munka világában. Több ágazatból hívtak előadókat, akik őszintén beszéltek a szakmák előnyeiről, illetve hátrányairól.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) egy határokon átnyúló pályázat keretében valósította meg a kedd délelőtti programját a Székács evangélikus iskolában. A Karrierutak Határok Nélkül című konferencián érettségi, illetve pályaválasztás előtt álló fiatalok vettek részt. A rendezvény a generációk bemutatásából álló előadás mellett egy pódiumbeszélgetésből állt.

– A gazdasági ágazatokat, amelyeket jobban meg akartak ismerni a fiatalok maguk határozták meg. Mi ehhez kerestünk olyan orosházi szakembereket, akik ebben segítenek nekik. Már öt hasonló előadáson vagyunk túl, azt tapasztaljuk, hogy mindig őszinte, oldott légkörben zajlanak – fogalmazott Mészárosné Szabó Anna, a BMKIK szakképzési osztályvezetője.

Fotó: Horváth Bence

A pódiumbeszélgetésen Horváth Bence, a Linamar Hungary Zrt. egyik projektvezetője, Szabóné Iványi Erika, az Iványi Építőmester Kft. ügyvezetője, Fiam Tibor, az OTP bank Orosháza vezetője, Bányai Brigitta – kozmetikusmester, illetve Lajti Tímea a Petőfi Művelődési Központ ügyvezetője vett részt.

Fotó: Horváth Bence

– Mindannyian helyi szakemberek. Mindenki arról tud beszámolni, hogy milyen körülmények között helyezkedhetnek el a fiatalok és az adott szakmának milyen előnyei és hátrányai vannak. A célunk az, hogy erősítsük a fiatalokban, hogy a határokon belül is sikeresek lehetnek karrierjükben – tette hozzá Mészárosné.

Palacsik János jövőre fejezi be tanulmányait a Székács gimnáziumban, gazdasági vonalon tanul tovább. Elmondta, hogy számos hasznos információhoz jutott a konferencián.

Fotó: Horváth Bence

– Korábban nem tudtam, hogy miről lesz szó a konferencián, de meglepő módon izgalmasnak találtam a témákat. A külföldi munkavállalás kérdésében visszahúztak a földre valamennyire. Így sem győztek meg róla teljesen, hogy itthon vállaljak munkát a jövőben, de sok pozitívumot hallottam az előadáson – nyilatkozta a végzős diák.

A „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.