- hirdetés -

Különleges volt ez a hét jó néhány székácsos és református iskolás számára. Hétfőtől Gyopároson tanultak úszni a gyerekek, ki-ki az életkorának és korábban szerzett tudásának megfelelően. Óriási élmény volt ez a számukra.

A Székács Evangélikus Iskolából mintegy nyolcvan 5. és 6. osztályos gyermek élvezte a strandot és a napsütést ezen a héten. Persze nemcsak a pancsolásról és egymás lefröcsköléséről szóltak a napok, a pedagógusok munkájának köszönhetően a diákok ezalatt a néhány nap alatt is sokat fejlődtek. Nagy Éva nyugdíjas tanítót visszahívta az iskola erre a rövid időre, hogy segítsen a kezdőknek az alapok elsajátításában.

– Volt, aki hétfőn még a fejét sem merte a vízbe tenni, most pedig már siklik, vagy gyakorolja a a karmunkát és a lábtempót. Pesics Zoltánnal együtt tanítjuk a gyerekeket, én a még kevésbé ügyeseket a tanmedencében, ő pedig a már jól úszókat a nagymedencében. Nekünk ez a csütörtöki az utolsó napunk itt kinn Gyopároson, úgyhogy most a kezdő csoportommal átmegyünk a kétméteresbe is egy kicsit, hogy a gyerekek elmondhassák, abban is megmártóztak egy rövid időre – mondta el Nagy Éva.

Kevesebbet kell fegyelmezni, mint az iskolában

A Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából is két évfolyam érkezett a parkfürdőbe. Nyár elején az első és a harmadik osztályosok részesülnek ebben az örömben, szeptemberben pedig a másodikosok és az ötödikesek.

– Hétfőn, kedden és szerdán végig sütött a nap, úgyhogy megpirultunk rendesen – mesélte Móricz Bence tanár. – Négy pedagógus végzi a munkát, mely eddig nagyon eredményes. Célunk, hogy a gyerekek megszeressék a vizet, merjenek merülni, és ha a családdal strandra mennek, ne kelljen őket folyamatosan figyelni. Mindannyian szépen fejlődnek, és kijelenthetem, hogy eddig nem volt semmiféle magatartási probléma. Érdekes, hogy a vízben kevésbé kell fegyelmezni őket, mint az iskolában. – jegyezte meg.

„Mindenkinek érdemes lenne elsajátítani ezt a sportágat”

Móricz Bence elmondta, miután a tanmedencében felkészítik a diákokat az úszásra, igyekeznek mindenkit (aki csak szeretné) a mély vízzel is megismertetni. Az első fázis, vagyis a vízhez szoktatás után siklani tanítják a gyerekek, később a kétméteresben előbb keresztben, majd hosszában hajtják végre a különböző gyakorlatokat. A pedagógus azt vallja, ha jó technikát tanulnak meg a diákok, hamar láthatóvá válik az eredmény, és ez a gyereket sikerélményhez juttatja. Úgy véli, mindenkinek érdemes lenne elsajátítani ezt a sportágat.

Két elsős kislányt, Lottit és Vikit is megkérdeztük, hogy érzik magukat az úszásoktatáson.

– Nagyon szeretek kijönni Gyopárosra. Már tudok is valamennyire úszni. Az a legjobb, mikor átmegyünk a kétméteresbe, és ott a lábam nem ér le, hanem csak lebeg a víz tetején. Ez olyan izgalmas – mesélte Lotti.

– Én amúgy már tudtam úszni, és nagyon szeretem is a vizet. Mikor először beleugrottam a kétméteresbe, nem süllyedtem el. Ez nekem nagy öröm volt. Nagyon boldog vagyok – mondta el nekünk Viki.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.