- hirdetés -

Az Orosházi Oktatási Kerekasztal június 8-i ülésén a Diáktanya által szervezett programok és az 50 órás közösségi szolgálathoz szükséges munkalehetőségek alkották az egyik fontosabb napirendi pontot. Erről kérdeztük meg Magonyné Urbán Zsuzsannát, Orosháza ifjúsági referensét.

– Először is érdemes megemlíteni a relaxációs és az autogén tréningek lehetőségeit, előbbit 6-12, utóbbit 13-18 éves korig hirdetjük. Volt már rá példa korábban 2-3 évben is, hagyományosan tavasszal rendezzük, most azonban nyárra tolódott, mert a korlátozások most tették lehetővé, hogy új tréningeket, csoportfoglalkozásokat lehessen tartani. A Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület nyertes pályázatának köszönhetően jött létre ez a lehetőség, amit a Tesco Ön választ, mi segítünk felhívására adtak be. Jelentkezni még lehet, előreláthatólag a jövő héten indulnak a csoportok, utána minden csütörtökön 8-8 alkalommal korosztályonként – ismertette a Diáktanya első nyári programsorozatát az ifjúsági referens.

Elmondta, hogy egy kalligráfia workshopot is terveznek, hiszen ennek most nagyobb népszerűsége van a fiatalok körében, ez a program szintén a Miértünk Egyesület támogatásával valósulna meg. A nemrég meghirdetett Amit csak akarsz pályázat két nyertes programját is a nyár első felében valósítják meg. Közülük az egyik esemény a két pályázat összefűzéséből készült OFF! Kapcsolj ki! lesz majd, Sin Boglárka és Simon Petra ötlete nyomán, amit június 26-án valósítják meg. A másik nyertes pályázat az Orosházi Extrém Sportnap és Regionális Triál Kupa 2021 nevet viseli majd, melyre július 3-án várják majd az érdeklődőket a város főterén.

– Amire még a nyáron készülünk, az többek közt egy Ifjúsági csere, amit már tavaly is szerettünk volna megvalósítani, de nem lehetett, most pedig, ha korlátozásokkal is, de sikerült. Augusztus 15-22 között öt országból várjuk a fiatalokat. A témája, hogy hogyan lehet mozgósítani egy település fiataljait, bevonni különböző programokba és lehetőségekbe. Ezen kívül az orosházi fiatalok is utaznak majd Horvátországba.

Két évvel ezelőtt volt nálunk egy #OHBridges nevű, ugyancsak Ifjúsági csere, ott egy olyan jó csapat jött össze, hogy most Eszéken is megvalósul, a résztvevők közt korábban kialakult szoros kapcsolatot így tovább tudják építeni. Elmondtam még továbbá az Oktatási Kerekasztal ülésén elöljáróban, hogy tematikus tréningeket is tervezünk majd hirdetni ősztől. Az ifjúsági koncepció keretein belül a város minden évben támogatja ezek megvalósulását. Egy külső civil szervezet megy be iskolákba és osztályoknak tart, adott témában foglalkozást, olyan témában, amire igényük van. 15 osztálynak van erre lehetősége minden évben – tette hozzá Magonyné Urbán Zsuzsanna.

A diákok munkalehetőségeivel kapcsolatban még május elején tették nyilvánossá azt a honlapot, mely – mintegy adatbázisként – tartalmazza azokat az intézményeket, szervezeteket, melyeknél a városunkban a középiskolások az érettségihez szükséges 50 órás közösségi szolgálatot is teljesíteni tudják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.