- hirdetés -

Közel ötszáz alkalommal riasztották az orosházi tűzoltókat 2020-ban. Bohák János parancsnok elmondta, hogy a műszaki mentések, tűzesetek mellett az utóbbi években egyre többet hívják őket segítségül lakásokba való bejutáshoz.

Az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez 12 település tartozik, több mint 24 ezer ember védelméről gondoskodik. A terület védelmét napi 14 fővel, két gépjárműfecskendő, egy vízszállító gépjármű, egy létrás szer és egy gyorsbeavatkozó gépjármű látja el.

– Az elmúlt évekhez viszonyítva 2020 átlagosnak mondható. A műszaki mentések száma ezúttal is jóval meghaladta a tűzesetek számát. Az eltérés elsősorban a megváltozott időjárási körülményekből adódik – nyilatkozta Bohák János alezredes, orosházi tűzoltóparancsnok.

Bohák János (Fotó: Horváth Bence)

Tavaly összesen 478 alkalommal vonultak az orosházi tűzoltók a parancsnokság területén. Ez a szám összességében hattal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Orosházán ebből 238 alkalommal hívták segítségül őket: 39 esetben tűzoltás, 152 esetben pedig műszaki mentés volt a feladatuk, tévesen 47 alkalommal riasztották az állományt.

A káresetek év közbeni eloszlása nem változott. Kiemeltnek számít a tél végi, tavaszi időszak, valamint nyár végi, kora őszi időszak.

A parancsnoktól megtudtuk, hogy ugyan Orosházát sem kerülte el a szélsőséges időjárás, de leginkább Csorvás és Gerendás környékén kellett viharkárok miatt dolgozniuk az orosházi tűzoltóknak.

Fotó: Horváth Bence

– Az elmúlt években megszaporodtak azok az esetek, amikor hívnak minket a társszervek, hogy segítsünk bejutni idős, bajba jutott emberek ingatlanjába. Fontos lenne, hogy a rokonok, közeli hozzátartozók, szomszédok jobban figyeljenek egymásra, hiszen így ezek az esetek elkerülhetők – hívta fel a figyelmet Bohák János.

Rámutatott a szén-monoxid érzékelők fontosságára és használatára is. A téli időszakban nem ritka eset, hogy szén-monoxid szivárgás miatt riasztják a tűzoltókat. Bohák elmondta, hogy 2020-ban az orosházi parancsnokság területén halálos eset nem fordult elő.

A laktanya felújítása is folyamatban van (Fotó: Horváth Bence)

Az orosházi tűzoltók jelenleg egy ideiglenes helyről látják el a feladataikat, hiszen tavaly novemberben elkezdődött a Kossuth téri laktanya felújítása. A beruházás keretében szigetelik az épületet, kicserélik a nyílászárókat, a teljes gépészeti, elektromos és közműrendszer is megújul.

Kiemelt képünk archív.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.