- hirdetés -

Látványos szakaszban a Kossuth téri laktanya korszerűsítése – a több mint 70 éves, helyi védettség alatt álló épület 831 millió forint központi forrásból újul meg várhatóan a következő év elejére. Hétfőn Dávid Zoltán polgármester Bohák János, az orosházi tűzoltók parancsnoka kíséretében az építkezésen járva győzödött meg arról, hogy a tavaly ősszel indult beruházás a tervek szerint halad.

Teljeskörű a megújulás: a beruházás keretében szigetelik az épületet, kicserélik a nyílászárókat, a teljes gépészeti, elektromos és közműrendszer is megújul, valamint – a fenntarthatóság jegyében – napelemeket telepítenek a tetőre.

A projekt vezetője, Gilicze Ferenc tájékoztatta Dávid Zoltán polgármestert a munkálatokról (Fotó: Horváth Bence)

A projektért az Építészmester Zrt. felel, a cég műszaki igazgatója, Gilicze Ferenc elmondta, a belső bontási munkálatokat már elvégezték.

– Jelenleg az épület statikai megújítása zajlik és ezen a héten megkezdődik a közművek, illetve a belső válaszfalak kialakítása is. Ennek köszönhetően hamarosan a belső munkálatokért felelős szakipari munkások is felvonulhatnak a területre – sorolta Gilicze Ferenc.

A laktanya bővül is, a tetejét egy méterrel megemelik és a tervek szerint a tetőtérben a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség kap majd helyet. A műszaki igazgató elmondta, a bontás után derült ki, hogy új födémtervet kell készíteni, ami kissé hátráltatta a munkát, de a nyár elejére behozhatják a lemaradást.

A forrásból speciális eszközöket, például riasztáskor automatikusan nyíló szertárkaput is biztosítanak. Bohák János orosházi tűzoltóparancsnok szerint egy modern, 21. századi laktanyába költözhetnek majd vissza a tűzoltók.

– Nagy örömmel fogadjuk a laktanya felújítását, régi vágyunk válik most valóra. Folyamatosan tartjuk a kivitelezővel a kapcsolatot és látjuk, ahogyan lépésről lépésre haladunk előre. Abban bízom, hogy a jövő évi Flórián napot már a megújult laktanyában ünnepelheti az állomány – nyilatkozta az OrosCafénak a tűzoltó alezredes.

A jövő évi Flórián napot már a megújult laktanyában töltheti az állomány (Fotó: Horváth Bence)

Időszerű és szükségszerű volt a laktanya korszerűsítése – mutatott rá Dávid Zoltán polgármester.

– A tűzoltók régi, jogos igénye válik valóra azzal, hogy kívül-belül megújul a Kossuth téri épület. Megérdemlik, hogy méltó körülmények között végezhessék munkájukat és egy modern laktanyából indulhassanak bevetésre. Tűzoltóink mindig is kiválóan végezték munkájukat, az építkezés ideje alatt is maradéktalanul ellátják feladatukat és szolgálják az itt élők biztonságát, amelyért ezúttal is köszönetet mondok – fogalmazott a városvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.