- hirdetés -

Negyedszázados évfordulót ünnepelt május 29-én a Székács József Evangélikus Iskola, 25 tanév telt el azóta, hogy az intézmény a 90-es évek közepén egyházi fenntartásba került. A rendezvényen az istentiszteletet követően köszönetet mondtak mindenkinek, aki az elmúlt időszak munkájához hozzájárult, de az iskolai diákjai is megcsillantották tehetségüket.

– Ez egy szép, kerek évforduló ahhoz, hogy megálljunk, kicsit visszatekintsünk, valamint hálát adjunk Istennek mindazért, ami ebben az iskolában történt, mindazokért az emberekért, akik ezt az iskolát segítették vagy vitték előre az elmúlt években. A visszatekintés mellett ugyanakkor hálával tekintünk a jövőbe is, az iskola reményteli jövőjébe – nyilatkozta még a rendezvény megkezdése előtt Nagy Róbert az intézmény igazgatója.

Elmondta, az iskola mellett az Székács József Evangélikus Óvodát is bevonták az ünneplésbe, mely intézmény ugyan már a 26. nevelési évét fejezte be, de a koronavírus-járvány miatt eddig nem tudta méltóképpen megünnepelni. Az Evangélikus templomban tartott esemény egy hálaadó istentisztelettel, majd az igazgató köszöntőjével vette kezdetét. Nagy Róbert kihangsúlyozta, hálát adni gyűltek össze az elmúlt 25 év fennállásáért és az ez idő alatt történtekért.

Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a rendezvény (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A hálaadás mellett egyben az óvatos megfontolás is nagy szerepet játszott, sokan nem tudták személyesen tiszteletüket tenni, de az iskola történetének legfontosabb tagjai közül is sokan elküldték köszöntő gondolataikat. Az igazgató az evangélikus iskolában az elmúlt évek során tanuló diákoknak is köszönetet mondott, a következő tanév során pedig főszereplésükkel szeretnék lebonyolítani azt a gálaműsort is, melyet eredetileg a jelenlegi eseményhez terveztek.

A templom főbejáratánál lettek kiállítva az idei, rendhagyó módon meghirdetett Kölcsey-verseny rajzai és fotói, melynek eredményhirdetésére a későbbiekben kerül majd sor. Az iskola tanulói ezen kívül versmondásban is megcsillogtatták tudásukat, csakúgy, mint a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiként is szereplő diákok zenés produkciójukkal.

A diákok egy része versmondással… (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az alapító igazgató, Jantos Istvánné ugyan nem tudott együtt ünnepelni a jelenlévőkkel, de köszöntőjében leírta, milyen nagy szeretettel és hálával gondol vissza az akkori időszakra és mennyire hálás a küzdelmes, de felejthetetlenül szép közös szolgálatért, majd folytatásért, melynek minden napját Isten áldása gazdagította. Szorgos hétköznapok és felemelő ünnepnapok emlékét őrzi.

Nagy Róbert ezt követően megköszönte az egykori és jelenlegi óvodaigazgató, azaz Révész Józsefné (aki maga is köszöntőt mondott) és Vajer Tímea munkáját. Kiemelte továbbá, hogy az Orosházi Evangélikus Egyházközség lelkészei, presbiterei Istentől való küldetésüknek érezték és fáradhatatlanul küzdöttek a keresztény oktatás-nevelés ügyéért Orosházán, épp ezért hálás szívvel gondolnak vissza a néhai Pintér János esperes életére és szolgálatára, akinek a szerepe ebben meghatározó volt.

…másik része zenével mutatta meg tehetségét (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Musztafáné Horváth Györgyi pedagógusként tette szinte a legtöbbet a 90-es évek elején az evangélikus iskola újraindításáért, ő szintén eljutatta a jelenlévőkhöz köszöntőjét. Megemlítették még Győry Gábor és Ribár János lelkészek neveit is, akik később mindketten esperesként is tevékenykedtek. A Magyarországi Evangélikus Egyház nyugat-békési Egyházmegyéjének oktató nevelő munkájáért tett rengeteget a szintén jelen lévő Lázár Zsolt, aki szintén hálával tekintett vissza az orosházi evangélikus oktatásra, akiktől bármikor kért, rögtön kapott segítséget. Gáncs Péter püspök a Székács iskola tiszteletbeli keresztapjaként küldte el köszöntőjét, de az igazgató megemlítette az összes gyülekezeti és intézményi lelkész nevét is ezt követően, akik valaha itt szolgáltak vagy szolgálnak most is.

A Békés Megyei Közgyűlés elnöke Zalai Mihály, majd Orosháza polgármestere Dávid Zoltán is köszöntőt mondott, méltatva az evangélikus oktatás orosházi történetét és értékeit, melynek köszönhetően a tanulók büszkén emlékezhetnek majd arra az iskolára, melyben nevelkedtek. Megköszönték ezen kívül a tanárok, nevelők munkáját, melytől ilyen szépen tudott fejlődni a 25 év alatt az intézmény.

A Német Nemzetiségi Önkormányzattal is régi, jó kapcsolata van az evangélikus iskolának, a szervezet első elnöke Abonyi Lajos is köszönetet mondott a jubileum alkalmából.
– 25 év a világtörténelemben csak egy porszem, de számunkra, akik részesei voltunk, nagyon fontos – hangsúlyozta.

Köszöntők sora követte egymást a rendezvényen, ami végül a himnusszal zárult (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nagy Róbert a rendezvény vége felé közeledve köszönetet mondott még a Magyarországi Evangélikus Egyház nevelési-oktatási osztály minden munkatársának (akiknek képviselői szintén megtekintették a rendezvényt) valamint a város többi egyházközösségének is. A köszöntő beszédek sorát Ördög Endre az Orosházi Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze zárta.

– Nagyon örülök annak, hogy minden nehézség és probléma ellenére ez az alkalom létrejöhetett. Voltak olyan helyzetek a szervezés időszaka alatt, hogy napi szinten kellett egyeztetni. Annak idején, Orosházára kerülésemkor, amikor az első igazgatólelkészi esztendőmet megkezdtem, olyanfajta támogató segítség, mindennapi problémamegoldás és elkötelezettség vett körül, ami minden nehézségen átsegített. Csak azt tudom mondani, hogy egy ilyen együttműködés és együttélés, ami a gyülekezet és az oktatási intézmény között van, inkább az örömet, megerősödést és az előremutatást szolgálja – tette hozzá Ördög Endre, majd a vendégek közösen elénekelték a nemzeti himnuszt a rendezvény zárásaként.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.