- hirdetés -

Az orosháziak is nagyon vágynak már egy külföldi nyaralásra, legtöbbjüket a tengerpart vonzza. A beutazási szabályok országonként eltérőek lehetnek, ezért mindenképp körültekintőnek kell lennie annak, aki idén országhatáron kívülre látogat. Fontos kiemelni, hogy a szabályozások akár egyik napról a másikra is módosulhatnak, így 2021-ben még inkább érdemes szakértő segítséget kérni az utazás szervezésekor.

Nagyné Szöllősi Teréz utazási irodavezetőt kérdeztük a részletekről. Jelen pillanatban, azaz május 28-án a következő információkat kaptuk a külföldi utak tekintetében.

– Általánosságban azt mondhatom, akinek van oltása, annak nincs mitől félnie. Korábban néhány országnak fenntartásai voltak a kínai vakcinával szemben, most már viszont egyre többen elfogadják azt is, akárcsak az orosz védőoltást. Első perctől kezdve bíztam ebben az enyhítésben, mely be is következett. Az orosháziak egyik kedvenc kirándulóhelyén, Görögországban is elfogadják ezeket a vakcinákat, amit viszont sajnálok, hogy Görögországa a hat évnél idősebb gyerekek csak negatív PCR teszttel utazhatnak, még akkor is, ha a szülők be vannak oltva. Több érdeklődő család megtorpan emiatt – mesélte.

Más-más szabályozás a gyerekek tekintetében

Törökországnál már más a helyzet. Ide két védettséggel rendelkező felnőttel együtt utazhatnak 18 év alatti gyerekek PCR teszt nélkül is. Általánosságban azt mondhatjuk, a 18 év felettiek esetén három mód van a kiutazásra: vagy oltási igazolással rendelkeznek, vagy védettségi igazolványuk van (mely igazolja, hogy tulajdonosa védett, ugyanis bizonyítottan átesett a koronavírus-fertőzésen), vagy rendelkeznek egy 72 órán belül elvégzett negatív PCR teszttel.

– A közkedvelt helyek többsége, úgy mint Görögország, Spanyolország, Törökország, Bulgária csak az oltási igazolást kéri. Az egyre népszerűbb Albánia és Románia azt sem, ide szabadon utazhatunk be. Egyiptomban és Tunéziában viszont még nem fogadják el az oltást, itt még mindig kell a negatív koronavírusteszt – emelte ki.

Nagyné Terike hangsúlyozta, utazás előtt mindenki győződjön meg arról, hogy érvényes az utazási okmánya (személyigazolványa/útlevele), mert az oltási igazolás csak azzal együtt érvényes. Ha a személyi igazolvány lejárt, nem fogadják el az oltási kártyát sem. Nézze meg azt is, hogy az oltási igazolványon szereplő számok megegyeznek-e a személyes adatokkal, köztük a személyazonosító igazolványszámmal és az útlevélszámmal.

Csak akkor fogadják el, ha mind a két oltást megkapta

– A kártya az első oltás időpontját tartalmazza. Ez így önmagában nem elégséges külföldre utazáskor, ahhoz, hogy a kártyát elfogadják, mind a két oltásnak meg kell lennie. Szükség van az oltási kártya mellett egy angol nyelvű, a háziorvos által kitöltött nyomtatványra is, melyben szerepel a személyes adatok mellett mindkét oltás időpontja, és azok típusa. Fontos, hogy a kiutazáshoz el kell telnie a második oltás után 14 napnak – emelte ki.

Nagyon lényeges, hogy csak állami, vagy állami szerv által hitelesített magánlaboratóriumban végzett teszteredményt fogadnak el. A dokumentumokat érkezéskor a repülőtéri rendőrségnek vagy a polgári repülőgép-személyzetnek kell bemutatni. Egyes országok kérnek ezen felül az utastól egy regisztrációs, elektronikus formanyomtatványt is, melyet legkésőbb a beutazást megelőző napon kell tölteni.

– Nagyon vágynak az emberek külföldre, rengetegen keresnek telefonon és jönnek be az irodába is. Úgy vélem, nem kell félni ezektől az új szabályozásoktól, de most még fontosabb, hogy tájékozottak legyünk. Bele kell ebbe is tanulnia mindenkinek, ez egy új helyzet, de mi itt vagyunk és segítünk – emelte ki.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.