- hirdetés -

Azt mondják, májusi eső aranyat ér, de azt is, hogy jóból is megárt a sok. Idén májusban sok eső volt, annak néztünk utána, hogy melyik mondás is az érvényes.

Májusban, Orosháza környékén – a mai napig – 75-85 mm csapadék hullott. Szollár Szabolcsot, a Vegetáció Kft. cégvezetőjét kérdeztük meg: mi hát a sok ilyenkor májusban?

– A mi területünkön átlagban 77 mm eső volt ebben a hónapban és azt kell mondjam, hogy ez még nem sok, nem túlzás. Minimális azon területek száma, ahol ideiglenesen megállt a víz. Vannak növényeink, amelyeknek már elég lenne, vannak, amelyeknek az sem lenne sok, ha jönne még néhány milliméternyi. A határról összességében azt mondhatom, hogy szép, vagy nagyon szép állapotban van. A búza, az árpa kifejezetten ígéretes. Ezek számára, valamint a borsónak, máknak elegendő lenne ennyi csapadék. Az őszi vetésűek közül egyedül a repce gyengébb egy kissé. Ezt a növényt megviselték a tavaszi fagyok, közepesnél jobb termésre nem igen számíthatunk. A tavaszi vetésű kapásnövényeink szépen kikeltek, jól fejlődnek, ezeknek még jöhetne egy kevés eső – foglalta össze Szollár Szabolcs.

Szépen fejlődik a kukorica. Itt épp az új technikával végzik a sorköz művelést (Fotó: CSJ)

Akár milyen ígéretes is azonban a vetések, a növények állapota, nem szabad felednünk a harmadik igazságot, mi szerint betakarításig még nagyon sokszor kinn kell aludniuk, vagyis nyugtával dicsérd a napot! A fenti kérdésre pedig egyértelmű a válasz: Ennyi esővel még az első igazság érvényes – májusi eső aranyat ér.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.