- hirdetés -

Hétfő este kemény vihar csapott le Orosházára, még a fákat kicsavarta a szél, a mentőállomásba villám csapott. Öröm az ürömben, hogy a Jéger rendszer ezúttal is jól működött.

Az egész országot lefedő jégkár mérséklő rendszer 2018 óta működik hazánkban. Az ezüst jodidot a felhőkbe juttató talajgenerátorok 10 kilométerenként helyezkednek el. Az egyik orosházi állomás a Majsai Kertészetben végzi a munkáját (a másik Kerekes Attila tanyáján, az Eötvös-kanyarnál). Hétfő délután is működött, hogy ne tetézze a vihar által okozott károkat még a jégverés is.

Háromnegyed kettőtől működött a berendezés (Fotó: Horváth Bence)

– Délután 13.46-kor kaptuk a riasztást és néhány perc múlva már működött a berendezés. Szerencsére pontosan így tettek a szomszéd állomások is a környéken, így csak jelentéktelen mennyiségű és igen apró szemű jég hullott – mondta el a talajgenerátor üzemeltetője, Majsai Balázs.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiépített és működtetett Jéger rendszer igen hatékony. Az előző évek adatai szerint a rendszer működésbe állása után az addigi átlag harmadára csökkentek hazánkban a jégkárok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.