- hirdetés -

Két forrásból, több mint fél milliárd forint támogatás érkezik a város kasszájába. Orosháza vezetése többször tárgyalt Magyarország kormányával az iparűzési adó kompenzációjáról, az egyeztetések eredményre vezettek – mondta el Bojtor István. A város alpolgármestere hozzátette, jelentős kiegészítő támogatás is érkezett egy korábbi pályázathoz. 

– A támogatások közül az egyikben egy TOP-pályázatunkhoz, a csapadék- és belvízvédelmi fejlesztésekkel kapcsolatos beruházáshoz kaptunk utólagosan közel 140 millió forintos többlettámogatást. Ezzel és az eredeti 400 milliós projektösszeggel együtt összesen 540 millió forintos központi támogatásban részesült az önkormányzat, hogy megvalósítsa a beruházást.

A projekt keretében Orosházán nyílt és zárt csapadékvíz elvezető csatorna felújítás és létesítés valósult meg. 

A másik támogatás, melyet a kormányzattól kapunk, az a helyi iparűzési adó kieső részének kompenzációja. Annak idején a kormány döntése alapján ennek az 50 százaléka maradhatott csak az önkormányzatoknál a kis- és középvállalati szektorból származó iparűzési adó bevételek esetében, segítve ezzel a vállalkozások túlélési esélyeit a járványhelyzet idején – ismertette a részleteket az alpolgármester. 

Elmondta, már januárban elhangzott az az ígéret, hogy az önkormányzatok kieső adóbevételeit a működőképességük fenntartása érdekében mindenképpen kompenzálják majd. A januári döntés két részre osztotta ezt a lehetőséget, egyrészt a 25 ezer fő alatti kisebb települések már ekkor megkapták a döntést a kompenzáció mértékét illetően, míg a 25 ezer fő feletti településekkel a kormány egyedi tárgyalásokat folytatott.

– Mivel Orosháza az utóbbi kategóriába tartozik, az egyedi tárgyalások és a költségvetési számadatok tükrében a kormányzat nagymértékben visszatérítette azt a kieső forrást, melyet a város elszenvedett a helyi iparűzési adó kiesésével, ez 430 millió forint jelenleg. Így teljesült a kormányzat év eleji ígérete, hogy az önkormányzatokat nem hagyja cserben és ezzel a kompenzációval gyakorlatilag a működőképességüket erősítette vagy többlettámogatást biztosított fejlesztésekhez – tette hozzá Bojtor István.

Az alpolgármester kiemelte, Orosháza városa ezzel a döntéssel nagyrészt vissza tudja pótolni a saját intézményrendszere és cégei esetében azt a kieső forrást, melyet nem tudtak betervezni a 2021. februári költségvetésbe. Mindenképpen meg kell erősíteniük ahhoz őket, hogy az elvárt minőségben dolgozhassanak. De kiemelt feladat továbbra is a minél takarékosabb és racionálisabb gazdálkodás, ezt várja el az önkormányzat az intézmény- és cégvezetőktől.

– Nagy kérdés még az iparűzési adóbevételek mértéke a 2021-es év esetében. A tavalyi év ugyanis már a Covidról szólt és elég nehezen tervezhető a cégek bevallásához mérten, hogy mennyi lesz az az iparűzési adómennyiség, mellyel a város tervezhet majd a közeljövőben. Vannak még bizonytalanságok és kérdőjelek, de kijelenthető, hogy a város stabil és biztonságos pénzügyi helyzetben van – mondta.

A kiemelt kép illusztráció, OrosCafé-archív, fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.