- hirdetés -

Színpadra viszik a János vitéz című mesejátékot a református két tanítási nyelvi iskola néptáncos tanítványai.

A református iskola második osztályos diákjai is szereplői lesznek annak a darabnak, mely a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően kerül ősszel színpadra. A táncoslábú kisdiákok ottjártunkkor a bárányok bőrébe bújtak, és készültek a jeles alkalomra. Petőfi Sándor János vitézének jeleneteit lázasan gyakorolják rajtuk kívül a a tehetség-gondozott diákok és a 3., 4. évfolyamosok is, akik szintén részesei lesznek a következő félévben debütáló 22 perces mesejátéknak. A saját óráikon a saját tételeiken dolgoznak a gyerekek, a kész produkció mozaikként áll majd össze, és a Petőfi Művelődési Központ színpadán kap helyet. Móricz Bence néptánctanár segítője Baranyainé Imre Julianna lesz, aki másféle szakmai tudással, a dráma és a színház oldaláról tesz majd némi pluszt a darabhoz.

A pályázat a mesejátékon kívül még két egyéb programot is tartalmaz. Az egyik a Békés megyei Talléros népzenei együttes rendhagyó népzeneórája. A hangszerbemutatóval egybekötött órán a dél-alföldi régió népzenei jellegzetességeiről tanulhatnak majd a gyerekek. A másik program egy mezőmegyeri zenész-táncos találkozó lesz a nyáron, ahová a tehetség-gondozottakat viszik majd el. Móricz Bence kiemelte, fontos, hogy a gyerekek megismerjék a megyén, sőt a határon túli népzenei kultúrát is, hiszen így teremthetnek együtt egy igazi néptáncközösséget.

A nyári kirándulásig a gyerekek rendületlenül gyakorolnak a darabra. Tanáruk kiemelte, a néptáncnak számos előnyét élvezhetik a munka közben. Amellett, hogy kezüket lábukat összehangolva mozognak, és így az agyukat is tornáztatják, sokat megtudnak a kultúránkról, nemzeti hagyományainkról is, és mindeközben együtt, közösségben lehetnek. A 3.-4. osztályosoknál a páros foglalkozások beiktatásakor előtérbe kerül a nemi identitás is, mely hatással lesz a felsős osztályközösségekre, sőt később a felnőtté vált fiatalok párkapcsolatára is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.