- hirdetés -

Szinte teljes létszámmal tértek vissza a felső tagozatosok a Református Két Tanítási Nyelvű és a Vörösmarty Mihály Általános Iskolába hétfő reggel. Az előbbit tekintve az össztanulók 0,7%-a nem volt jelen, az utóbbinál is csupán mintegy 5 %-uk hiányzott.

A gyerekek nagyon örültek egymásnak, voltak, akik nehezen bírták megtartani a másfél méteres távolságot. Nyolc hétnyi digitális távoktatás után sokan örömükben egymás nyakába borultak. A tervezettnél kicsit hosszabbra nyúlt az online tanulás időszaka, április 19-én csak az alsó tagozatosok térhettek vissza az iskolákba, a felsősöknek május 10-éig várniuk kellett.

– A mai napon is megkeresett egy diák, és elmondta, mennyire örül, hogy visszajöhetett az iskolába – mesélte Orosz László, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója. – Az, hogy itt lehetnek, egy érzelmi, pszichés töltetet ad a számukra. Az iskolai jelenlét, az osztálytársak közelsége, ez a szociális közeg elengedhetetlenül fontos a számukra.

Orosz László igazgató (Fotó: Horváth Bence)

Öt hét van hátra ebből a tanévből az évzárásig. A Vörösmarty iskolában elsősorban a hátralévő tananyagtartalmak feldolgozása lesz a cél, és figyelmet fordítanak az elmúlt két hónap esetleges elmaradásaira is. Teljes tanévet fognak zárni, így a bizonyítvány az egész 2020/21-es tanév eredményeit tartalmazni fogja. Az igazgató hozzátette, természetesen lesznek lazító programok is, köztük a diákönkormányzati napok, több tanítás nélküli munkanap.

– Az utolsó egy hónap egyébként is mindig nagyon sűrű, és most itt vannak a többletfeladatok is, de látva a tanulók és kollégák hozzáállását, lelkesedését úgy gondolom, meg fogunk küzdeni ezzel a helyzettel. Nagyon vigyázunk egymásra, ahol nem tartható a másfél méter, ott előírtuk a maszkhasználatot. Ezen felül a büfé előtt való várakozás közben és a bejáratoknál is betartatjuk mindenkivel a megfelelő védőtávolságot – emelte ki az igazgató.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskolában is sűrű lesz ez az egy hónap (Fotó: Horváth Bence)

Április 19-e után, az alsó tagozat visszatértekor 10% körüli volt a hiányzók száma, ebbe beletartoztak azok is, akik betegség miatt maradtak otthon és azok is, akiket a szüleik nem engedtek. Jelen pillanatban viszont mindhárom tagintézményt tekintve öt százalék körüli a bármely ok miatt hiányzók száma.

A református iskolában ajándék várta a gyerekeket

A Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is rettentő boldogok voltak tegnap a felső tagozatosok, akik nyolc hét után végre ismét átléphették az iskola ajtaját. Az iskola 460 diákjából mindössze 3 fő hiányzott. Az iskolavezetés ajándékkal várta őket, lecserélték a számítógépes parkot, 51 darab új számítógépet vehettek birtokba a gyerekek. Mellette 14 all in one számítógép és 9 minőségi laptop került az intézményhez az Orosházi Református Egyházközség finanszírozásában.

Ötvenegy asztali gép várta a gyerekeket (Fotó: Horváth Bence)

– Ez most nem az év végi ismétlés, a számonkérés vagy a témazárók ideje lesz, hanem az újrakovácsolódásé – fogalmazott Víghné Pintér Lilla, a református iskola igazgatója. – Próbáljuk menteni a menthetőt, vagyis inkább azt tartjuk fontosnak, hogy az a tudás, melyet szeptembertől kezdődően átadtunk, stabil legyen. Az év végi bizonyítványok nincsenek veszélyben, hiszen a jelenléti oktatásban is sok jegy született a tanév során, illetve az online tanulás ideje alatt is értékelték a pedagógusok a diákok munkáját – emelte ki.

Víghné Pintér Lilla szerint most az az egyik legfontosabb dolguk, hogy törődjenek a diákok lelkével (Fotó: Horváth Bence)

Az igazgató asszony elmondta, sajnos nagyon sok család – és így több gyermek is – megélte a tragédiát, melyet nem mindenki tudott még feldolgozni. Az osztályfőnökök, az iskolalelkész, az ifjúsági lelkész, a szociális segítő és az iskolapszichológus is segít most nekik ebben. Hirdetik a diákok között, hogy ha csupán egy beszélgetésre van szükségük, akkor is állnak rendelkezésükre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.