- hirdetés -

Az angol érettségi első, szövegértést mérő részében többek között a különleges bambuszházakról, adománygyűjtő akcióról vagy a megfázásról is kaptak szövegrészleteket.

A 2021-es érettségi vizsgák sorozata hétfőn vette kezdetét, május 6-án már angol nyelvből adhattak számot tudásukról a diákok. Hírportálunk az előző napok során beszámolt, mind a magyar nyelv- és irodalom, mind a matematika, mind a történelem érettségi menetéről orosházi középiskolákat kérdezve.

A középszintű angol érettségi négy részből áll, az első feladatsort összesen 33 pontért válaszolhatják meg. Ennek lényege, hogy a diákok képesek-e egy angol nyelvű szöveg gondolatmenetének lényegét megérteni, a különböző véleményeket, érvelést követni, egyes részinformációkat kiszűrni.

A második, nyelvhelyességi feladatokat tartalmazó résznél egy „különleges esőszobáról”, egy brit étteremlánc mobilmentes kampányáról és egy elveszett pénztárcáról is kaptak szöveget. Ezt a feladattípust nem szokták szeretni angolból az érettségizők – a megállapítás az elmúlt években főként a középszintű vizsga harmadik részére, azaz a hallott szöveg értésére vonatkozott.

Végül a negyedik részt, az íráskészség feladatokat is elkezdték, ami két feladatból állt. Az első feladat interakciós és tranzakciós szöveg volt, három irányító szempont alapján kellett 80-100 szavas közlést írniuk a diákoknak. Végül pedig a nyelvhelyesség második feladatával zárták csütörtöki vizsgájukat, ahol egy hosszabb leíró vagy véleménykifejtő szöveget kellett létrehozniuk négy irányító szempont alapján. Az írás terjedelme 100-120 szó lehetett.

A kiemelt kép kedden készült, a fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.