- hirdetés -

A hétfői magyar és a keddi matematika után ezúttal történelemből adtak számot tudásukról az érettségizők. Megkérdeztük a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóját és végzőseit, hogy milyen szabályokat kellett betartani, és hogy milyennek találták a feladatsorokat.

Elsőként az intézmény igazgatóját Pörneki Attilát kérdeztük meg az elmúlt napok menetéről. Elmondta, hogy az iskolában a tavalyi menetrendhez hasonlóan eddig minden gördülékenyen zajlott az érettségi vizsgák során, a járványügyi előírásokat is szigorúan betartották. Ezek közé tartozott a teremben való megfelelő távolságtartás és létszám, a tanulók emellett egy előzetes útvonal alapján mentek be az épületbe.

Pörneki Attila elmondta, gördülékenyen zajlottak a Kossuth-iskolában az idei vizsgák (Fotó: Horváth Bence)

– Mindenkinek meg volt adva, hogy melyik terembe menjen, milyen útvonalon, összesen három irányból érkeztek a diákok, így teljesen biztonságosan le tudtuk bonyolítani. Az előző két napon a magyar érettséginél úgy láttam, hogy elégedetten jöttek ki a tanulók, olyan témák voltak, melyekre számítottak, fel voltak készülve. A matematikát egy kicsit trükkösebbnek gondoljuk, de azokat a dolgokat, melyek szükségesek a sikeres vizsgához, tudták teljesíteni – nyilatkozta az igazgató.

A szerdai történelemérettségi feladatsorát a Kossuth iskola diákjai közül volt, aki könnyebbnek, volt aki kicsit nehezebbnek tartotta. Kovács Dávid az előbbi kategóriába tartozott, úgy érzi, tetszettek neki a feladatsorok és a kérdések, ezért úgy érzi, sikeres volt a vizsgája.

Kovács Dávidnak a kedvenc tárgyai közé tartozik a történelem, úgy érzi jól sikerült neki (Fotó: Horváth Bence)

– Voltak olyan feladatok, ahol ki kellett választani a megfelelő választ, de olyan is, ami inkább a lexikális tudásra helyezett nagyobb hangsúlyt. Én azt mondom, hogy jól sikerült, szeretem a történelmet, szerencsére mindig jó voltam belőle, úgyhogy bizakodó vagyok. A nehézségét tekintve azt mondanám, hogy a magyarnál nehezebb volt, a mateknál pedig nem, utóbbi volt a leghúzósabb – mesélte.

Piti Ádám egyszerűbbnek találta a vizsgát, mint amire számított (Fotó: Horváth Bence)

Piti Ádám elmondta, ő egyszerűbbnek találta a mai vizsgát, mint amire számított.
– Személy szerint én azt hittem nehezebb lesz, megmondom őszintén, olyan sokat nem készültem rá, de így is úgy érzem, hogy minden rendben ment. A magyar szintén könnyebb volt, a matek nekem is egy kicsit nehezebb, de azt mondom, az sem volt teljesíthetetlen. Ma inkább a hosszú esszé volt az, amit kicsit időigényesebbnek találtam, de szerintem az is jól ment – tette hozzá.

Hódi Alexandra a térképes feladatokat találta könnyebbnek, az esszéket nehezebbnek (Fotó: Horváth Bence)

Hódi Alexandra diáktársaihoz hasonlóan a magyar és a matematika közé helyezte volna nehézségi szinten a mai vizsgafeladatokat. Nehéznek találta ugyan, de nem teljesíthetetlennek.
– Azok a feladatok voltak könnyebbek, ahol lehetett térképet használni, míg a második felében az esszék már feladták a leckét, de sikerült jól beosztanom az időmet és kiválasztani a számomra megfelelőket – árulta el megkönnyebbülve a vizsga után.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.