- hirdetés -

Arról kérdeztük a székácsos diákokat, mennyire találták nehéznek az idei magyarérettségit, illetve hogyan élték meg az online felkészülés időszakát.

Rajki Róbert azt mondja, számára könnyebb volt az első nap, mint azt remélni merte.

Róbert számára a szerda lesz a legizgalmasabb nap (Fotó: Horváth Bence)

– Őszintén szólva sosem volt erősségem a magyar, de szerintem nem volt nehéz az érettségi, én legalábbis nehezebbre számítottam. Az első részben az érvelést választottam, az mindig jobban ment, mint a köznapi szövegalkotás. A második részben a novellaelemzés és az összehasonlító verselemzés közül lehetett választani, én az előbbi mellett döntöttem. Egy kicsit sérelmezem, hogy november óta nem tudtunk iskolába járni, és hogy emiatt online kellett készülnünk az érettségire. Teljesen más lett volna az iskolában, személyes jelenléttel tanulni. Persze így is meg lehetett oldani, de azért mégiscsak könnyebb lett volna a dolgunk benn a suliban. Egyébként volt lehetőség a személyes konzultációkra az érettségi tárgyakból, heti egy vagy két órára be lehetett jönni. Ekkor szétosztották kisebb csoportokra az osztályunkat, hogy egyszerre csak legfeljebb tízen legyünk egy teremben, és úgy tanultunk a pedagógus segítségével. A továbbtanulás szempontjából nekem most a történelem a legfontosabb, abból fogok emelt szintű vizsgát tenni. Világ életemben ötös voltam töriből, épp ezért nagyon remélem, hogy legalább a 60%-ot még így is el fogom érni belőle. Szerencsére nem kell messzire mennem vizsgázni, itt helyben, a Táncsics gimnáziumban fogok emeltszintűzni.

Kunos Roxána is sokkal nehezebb magyarérettségire számított.

Roxána számára nagy öröm volt, mikor meglátta Mikszáth Kálmán nevét (Fotó: Horváth Bence)

– Nagyon reménykedtem abban, hogy a novella könnyen olvasható, könnyen érthető lesz. Így is lett. Szerencsére egy ismert szerző, Mikszáth egyik novelláját kaptuk. Én őt nagyon szeretem, és örültem, mert több életrajzi adatot, valamint már meglévő ismeretet be tudtam építeni a dolgozatomba. A szövegértés sem volt bonyolult, ebben az 1848-as szónoklatokról volt szó. Utána az érvelés vagy a gyakorlati szövegalkotás következett, én az utóbbit választottam, szerintem az is egész egyszerű volt, egy kérvényt kellett megfogalmaznunk. Szóval az eddigiekkel elégedett vagyok, pedig nekem nagyon nehéz volt otthon tanulni. A magyarérettségire való készüléssel is az volt a gondom, hogy nem tudtam, hogyan fog majd egyben kinézni az egész. Hogy mennyire kell a tényekre támaszkodnunk, vagy épp mennyire szabad elengednünk a témát. Az arany középutat nem könnyű megtalálni. Persze sokat készültünk, voltak beadandóink, és az órákon is elemeztünk együtt. Emellett önállóan is sok tesztet töltöttem ki, melyeket aztán a megoldókulcs alapján ki is javítottam. A mai napot sikeresnek mondanám, remélem, a többi is hasonló lesz.

Papp Szebasztián szerint ez a Mikszáth novella nagy ajándék volt.

Szebasztiánnak is könnyebb lett volna az iskola falain belül, jelenléti oktatásban készülni (Fotó: Horváth Bence)

– Nagyon könnyű volt a magyarérettségi. A magyartanárunkkal sok Mikszáth novellát elemeztünk, úgyhogy nagy szerencsénk is volt. A szövegértés is egyszerű volt, sokat gyakoroltunk arra is, de szerintem ilyen könnyűt rég nem kaptunk már. A korábbi évek feladatlapjaival összehasonlítva azt mondhatom, ez most szinte ajándék volt. Még a tavaly érettségizőknek is jóval nehezebb volt a dolga, mint most nekünk. Remélem, a matematikáról is hasonló érzésekkel jövök majd ki, én attól félek a legjobban. Ez az online felkészülés azért megnehezítette a dolgunkat. Én mindig is olyan típus voltam, aki az órán odafigyelt, és így meg is jegyeztem a tananyag nagy részét. Nekem fontos a személyes jelenlét, ezért a vizsga előtt több konzultációra is bejöttem. Rossz volt otthon készülni, de remélem, ez az érettségi bizonyítványomon nem fog meglátszódni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.