- hirdetés -

A 2023-as érettségi volt az utolsó, ahol a megszokott feladatsorokkal találkozhattak a diákok. Jövőre új típusú feladatok jönnek magyarból, történelemből és a természettudományos tárgyak is módosulnak. Ezen kívül új tantárgyakból is vizsgázhatnak majd a végzősök.

Az Eduline oldal összefoglalója szerint a legfontosabb, nagyobb mértékű változás várhatóan a magyarérettségit érinti. Az új rendszer sokkal inkább a lexikális tudásra fogja helyezni a hangsúlyt. 2024-től kezdve a szövegértési feladatsor nyelvtani feladatokkal fog kiegészülni, míg a gyakorlati szövegalkotás és érvelés eltűnik a vizsgáról, helyette egy irodalmi-műveltségi tesztet kell kitölteniük a diákoknak. A változás a szóbeli vizsgát is érinti, a tételsorba a hat új kötelező életműtétel mellé bekerül még Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Vörösmarty Mihály és Herczeg Ferenc.

Változik a történelemérettségi is, de nem drasztikus módon, a hírek szerint nem a feladatsor szerkezetét, hanem annak témaköreit változtatják meg, a megoldásokhoz szintén inkább lexikális tudásra lesz szükségük. Más lesz a természettudományos tárgyak érettségi vizsgája is, a tervek szerint az eddigi vizsgafeladatok helyett egy saját kutatás, projektmunka alapján fogják értékelni. A változás elsősorban a biológiát, fizikát, földrajzot és kémiát érinti, emellett – ha bár nem természettudományos tárgy – az informatikaérettségi is hasonlóképp fog zajlani, ami egyébként már digitális kultúra néven fut.

2024-től új tantárgyak is érkeznek, lehet majd érettségizni fenntarthatóságból, ahol szintén projektmunkát kell majd készíteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.