- hirdetés -

Jövő héten visszatérnek a felső tagozatosok és a középiskolások az oktatási intézményekbe. A Székács evangélikus iskola igazgatóhelyettesét és a Táncsics gimnázium igazgatóját kérdeztük arról, milyen pluszt adhat a diákoknak, ha ebben a néhány hétben nem online, hanem személyesen lehetnek jelen az iskolában.

Dr. Blahó János úgy véli, a jövő hétfői visszatérés sokat adhat a gyerekeknek.

Dr. Blahó János azt mondja, szükség lesz egy újraszocializációs folyamatra (Fotó: Horváth Bence)

– Természetesen benne van az emberekben a félsz, nagyon sok bizonytalanságot hozott az új helyzet. Sokan, sokféleképpen vélekednek, hiszen borzalmas mennyiségű információ áraszt el minket. Mivel ezek fele nem ad releváns választ a bennünk felmerülő kérdésekre, ez sok zavart okoz. Azt gondolom, az iskola biztonságosan tudja fogadni a tanítványokat. A gyerekek számára a visszatérésük, a bő egy hónapos jelenlétük egy olyan lelki többletet nyújt majd, mely kárpótolja őket az elveszített, elvesztegetett hónapokért. Most egyrészt szükség lesz egy újraszocializációs folyamatra, és azokra a készségekre is újra nagy hangsúlyt kell helyeznünk, melyek az online tanítás alatt háttérbe szorultak. Gondoljuk például a gyerekek írásképére. Természetesen a digitális távoktatásnak is voltak előnyei, az újonnan szerzett készségeket a hagyományos oktatásba is be fogjuk majd építeni, de azért komoly hátránya is volt az otthoni tanulásnak, és ezt most kompenzálnunk kell – emelte ki a Táncsics gimnázium igazgatója.

Szőke-Kilián Szilvia, a Székács evangélikus iskola igazgatóhelyettese azt mondja, a közösség szempontjából ennek az egy hónapnak is hatalmas jelentősége van.

Szőke-Kilián Szilvia elmondta, nem minden szülő meri visszaengedni gyermekét (Fotó: Horváth Bence)

– A gyerekek számára, lelki értelemben nagyon fontos ez a visszatérés. Hiányoznak egymásnak, hiányoznak nekik a találkozásaik, várják, hogy a mindennapi rutin visszaépüljön az életükbe. Ebben az egy hónapban tanítani már sokat nem tudunk, az év vége inkább a számonkérések ideje. Természetesen vannak, akik tartanak a vírustól, érkezett már néhány szülői jelzés, miszerint nem szeretnék hozni az iskolába a gyermeküket. Az osztályfőnökök a hét folyamán felmérik ezeket az igényeket. Az a tapasztalatunk, hogy azoknál, akik továbbra is online szeretnének tanulni, valamilyen betegség, veszélyeztetettség áll a háttérben. Úgy vélem, a biztonsági előírások eddig is nagyon szigorúak voltak az iskolánkban, és ez így marad a továbbiakban is – gondolva a maszkhasználatra, fertőtlenítésre, távolságtartásra – emellett az udvar- és büféhasználat is idősávokhoz kötött az osztályok számára. Mindent megteszünk azért, hogy a szülők nyugodt szívvel engedhessék vissza gyermekeiket az oktatási intézményekbe – emelte ki az igazgatóhelyettes.

Kiemelt kép: OrosCafé archív fotó, Evangélikus iskola Nulladik nap 2020.08.27.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.