- hirdetés -

Van, ami sok éve változatlan, hiszen 2021-ben is magyar nyelv és irodalom vizsgával kezdődik az érettségi. De van olyan is, amit még szokni kell, hiszen a koronavírus-világjárvány időszakában ez még „csak” a második érettségi, melyet idén is szigorú járványügyi szabályok betartásával rendeznek meg.

  • Idén – a tavalyihoz hasonlóan – 9-kor kezdődnek az írásbeli vizsgák. Ennek oka, hogy elkerüljék az érettségizők a reggeli tömeget az utakon és a tömegközlekedési eszközökön.
  • 2021-ben is csak írásbeli érettségin bizonyíthatnak a diákok, így próbálják meg a személyes kontaktusok számát minimalizálni.
  • A vizsgázók létszámát korlátozzák, a teremben maximum tíz fő tartózkodhat, és nekik is tartaniuk kell a másfél méteres távolságot.
  • A közösségi terekben az érettségizőknek használniuk kell a maszkot, viszont benn, a teremben, a vizsga írása közben levehetik azt.
Érettségizők a Székácsban 2021. május 3-án (Fotó: Horváth Bence)
  • A szóbeli vizsgák alapvetően elmaradnak, de ha a vizsgázó az írásbelin elérte a 12%-ot, viszont a 25%-ot nem, akkor van lehetősége javítani szóbeli vizsga formájában.
  • A írásbeli magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre.
  • A magyarérettségi két feladatlapból áll. Az elsőn először egy szövegértési feladatsort kell a vizsgázóknak megoldaniuk, utána pedig szövegalkotásból kell bizonyítaniuk. Minderre 90 percük van. A második feladatlap megoldására 150 perc áll rendelkezésre, itt egy műértelmező szöveget kell megírniuk.

A témát folytatjuk. Az érettségizők hamarosan maguk mesélnek a feladatokról és azok nehézségi szintjéről.

Kiemelt kép: Érettségizők a Székácsban 2021. május 3-án (Fotó: Horváth Bence)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.