- hirdetés -

A szántóföldi növénytermesztésben a korai vetéssel együtt fontos elvégezni a talajlakó kártevők elleni talajfertőtlenítést is.

A viszonylag korai vetésnek meg vannak az előnyei, de ezzel együtt ott a vontatottabb kelés esélye is, ami által a növény jobban ki van téve a talajlakó kártevőknek. Ezért is fontos teendő a fertőtlenítés.

A vetőmag és a kis tartályból a talajfertőtlenítő egyszerre kerül a földbe (Fotó: CSJ.)

– Kukoricabogár, drótféreg ellen régebben csávázással védekeztünk. Ekkor a magot vonták be csávázásra használt kemikáliával. A mostani EU direktívák szerint azonban mindössze egy szer használható (még), ezért egyre inkább a talajfertőtlenítésre térünk át. A csávázószerek neonikotinoidok voltak, ennek szermaradványai azonban a növényben maradva, később károsak lehettek a hasznos rovarokra, pl. a méhekre is. Helyettük piretroidokat alkalmazunk. Ez a vetéskor, a maggal együtt kerül a talajba mikrogranulátum formában és nedvesség hatására a mag körül fejti ki hatását – magyarázza Dominkó Norbert, az Orosfarm Zrt. megbízott ügyvezetője.

Mint megtudtuk, a gazdaságosság szempontjából nem ez a legelőnyösebb, hisz a talajfertőtlenítők ára többszöröse a csávázókénak, de ez a fejlődés iránya.

Lényeges, hogy ne csak a szántóföldeken, de a kiskertekben se felejtsük ki a tavaszi munkák közül a talajfertőtlenítést. A mezőgazdasági boltokban beszerezhető, engedélyezett szerek megbízhatóak e tekintetben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.