- hirdetés -

A szívférgesség egyre inkább veszélyezteti kedvenceink életét: a statisztikák szerint a magyarországi kutyapopuláció 17 százalékát érintheti a betegség. A szúnyogok által terjedő parazita akár 20-30 cm hosszúra is megnőhet az állat szívében, tüdőereiben. Megkérdeztük dr. Muntyán János állatorvost, mire kell figyelnie a kutyatulajdonosoknak, hogyan előzhető meg, illetve hogyan kezelhető ez az alattomos betegség.

Ez egy egzotikus betegség?

– Eredetileg valóban annak minősült, ugyanis korábban a mediterrán országokban jelentett veszélyt, de 2009-ben nálunk is felütötte a fejét. Elsősorban a déli megyékben fordul elő, a nagy folyóink, a Tisza és Duna környékén találhatók nagyobb számban a fertőzött szúnyogok, illetve azok a kutyák is, amelyek a szívférgesség parazitáját hordozzák – árulta el a szakember.

Hogyan fertőződhet meg kiskedvencünk?

A fertőzött szúnyogok vérszíváskor fertőzik meg az állatokat, az ezt követő 6 hónapban fejlődnek ki a felnőtt férgek. A betegséget elkaphatják a kutyák, a macskák, de akár az ember is. Veszélyes betegség, mert a tüneteket a tüdőartériában élő férgek okozzák, melyek a késői stádiumokban annyira elszaporodnak, hogy már a szívben is megjelennek, amelyek elszaporodása megfelelő kezelés nélkül elzárja a nagy artériákat, és annyira károsítja a szívet, hogy az állat elhullásához vezet.

Az alattomos betegség megelőzése megmentheti házi kedvenceink életét (Fotó: Horváth Bence)

Hogyan lehet ezt észrevenni?

Dr. Muntyán János elmondta, a fertőzött állatok többsége nem mutat klinikai tüneteket. A fertőzöttség meglétét korai stádiumban szűrővizsgálatokkal tudjuk igazolni vagy kizárni. Ezeknek a vizsgálatoknak 3 főbb csoportját különítjük el:

– Elisa gyorstesztek, másnéven Antigén tesztek, melyek a kifejlett nőstényféregre termelt antitesteket mutatják ki (ellenanyag vizsgálat).
– Az úgynevezett PCR vizsgálat, mellyel nagyon nagy pontossággal meg lehet mondani azt hogy jelenleg van-e lárva alak a vérben.
– A csepp próbánál mikroszkóp segítségével megállapítják, hogy látható-e a vérben mikrofilária, azaz a szívféreg lárva alakja.

Azoknál a kutyáknál, amelyekben csak kevés féreg van és nincsenek fizikálisan terhelve, lehet, hogy tüneteket nem is fogunk észlelni. Az előrehaladottabb esetekben, köhögés, fogyás, kondícióromlás, levertség, nehezített légzés hívhatja fel gazdáik figyelmét a betegségre. Fontos, hogy minél hamarabb állatorvoshoz kerüljön az állat, ugyanis diagnosztizálni csak vérvizsgálattal lehet, a gyógyítása pedig szakértelmet és egy bonyolult kezelést igényel.

A védekezés több formáját is igénybe tudják venni (Fotó: Horváth Bence)

Mit tehetnek a háziállat tulajdonosok?

– Ennél a betegségnél inkább a megelőzés a fontos, ugyanis gyógyítása igen komplex folyamat, ráadásul nem kevés kockázattal jár. A kezelés pontos protokollját a folyamat adott stádiuma szerint határozza meg az állatorvos. A védekezés több formáját tudjuk ilyenkor igénybe venni – nyilatkozta az állatorvos.

Elmondta, távol tarthatjuk a szúnyogokat gyógyszeres nyakörv segítségével, mely 6 hónapon keresztül akadályozza meg csípésüket. Védekezhetünk rácseppentő készítményekkel, melyek néhány hétig biztosítják a távoltartást, használatukat rendszeresen szükséges ismételni. A megelőzés másik csoportját azok a készítmények képezik, melyek magukat a lárvákat irtják az állatok vérében, tablettás formában vagy spoton készítményként használva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.