- hirdetés -

Az utóbbi időben nagy média nyilvánosságot kapott az Astra Zeneca vakcinával kapcsolatos, állítólagos trombózis keltő hatás. Orosházi háziorvosok véleményét kérdeztük a témában.

Dr. Nagy István szerint gyanítható, hogy gazdasági érdekek is meghúzódhatnak a dolog mögött.

– Igazából, teljes mértékben mi, háziorvosok sem látjuk át ezt a kérdést, de sejthető, hogy gazdasági megfontolások is állnak mögötte. Volt egy időszak, amikor a kínai Sinopharm vakcina körül is ment egy ilyen hisztéria. Idős korban a trombózis bárkinél felléphet. A gyártó szerint nem gyakoribb a trombózis azok közt sem, akik megkapták az oltást, egyébként pedig az előfordulás, a beoltottak számához képest elenyésző. Az oltási reakciók több vakcinánál gyakoriak. Ez belefér a normál képbe, de ez a trombóziskeltő hatás számomra enyhén szólva is homályos. Az viszont biztos, hogy a néhány oltási reakció sokkal kevésbé kellemetlen, mint ha nincs a páciens beoltva és megbetegszik – kommentálja dr. Nagy István.

Dr. Dani Gergely véleménye is hasonló a kérdésben.

– Nehéz ezt megmondani. Ha egy ilyen kampány megtalálja az egyik gyártót, annak a másik számára előnyös gazdasági következményei lehetnek. Ez sem zárható ki. Ugyanakkor az esetek számát tekintve, a trombózis kialakulása jóval nagyobb százalékban fordul elő egy négyórás repülőút során, vagy fogamzóképes korban lévő, fogamzásgátlót szedő hölgyeknél, a dohányzást már nem is említve, csak ez most ki van hegyezve erre a készítményre. Komolyan kell ezt venni és komolyan is veszik, hisz vizsgálják az országok gyógyszerészeti hatóságai és az Európai Gyógyszerügynökség is. Ők azt mondják, biztonságos. Az esetek száma elenyésző a beoltottak számához képest. Érdekes, hogy sokan a férfiak közt is félnek, pedig ilyen eset alig fordult elő a dokumentáltak közt. Úgy gondolom, hogy a betegségtől jobban kellene félni, mit az oltástól. Kicsit túl nagy médiafigyelem veszi körül a járványt és az oltást is – foglalta össze dr. Dani Gergely.

Dr. Patvaros Áron sommás véleményt fogalmazott meg.

– Alapból a vérrögképződés gyakorisága Európában, tízezerből tizenegy. Ha az Astra Zeneca esetleges mellékhatását nézzük, ott 250.000-ből egy. Hozzá kell tenni, hogy a covidos betegeknél a vírus miatt százból egynél kialakul a vérrögképződés, a covid miatt elhunytak közt pedig ez tízből hét. Tehát sokkal nagyobb a veszélye, hogy a betegség miatt lesz valakinek vérrögképződése, mint az oltás mellékhatásaként – teszi hozzá dr. Patvaros Áron.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.