- hirdetés -

Városunk általános iskoláinak igazgatóit kérdezzük arról, mi a véleményük az április 19-ei nyitásról, valamint arról, miben és hogyan fog változni a gyerekek élete az iskolába való visszatértük után. Elsőként az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója, Víghné Pintér Lilla válaszait olvashatják. Frissítés: cikkünk megjelenése után néhány órával kiderült, hogy az alsósoknak indul meg egyelőre a tantermi oktatás hétfőtől.

Hogyan vélekedik a jövő hétfői a nyitásról?

– Még hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy 2021. április 19-én újból áttérünk a tantermi oktatásra, úgyhogy csak feltételes módban tudok nyilatkozni. Azt tudjuk, hogy az országos veszélyhelyzet május 23-ig tart. Két dolgot élesen külön kell választani, az egyik az igazgatói jogkör, a másik pedig törvény. Nem intézményi hatáskörbe tartozik a tantermen kívüli oktatás vagy a rendkívüli szünet elrendelése, az igazgatónak azonban komoly jogi lehetőségei vannak például a speciális védelmi intézkedések elrendelésében.

Pillanatkép az iskola „korábbi” életéből: Évnyitó 2020 augusztusában (Fotó: Horváth Bence)

Változik a járványügyi szabályozás az Önök intézményében?

– Kiegészítjük a jelen pillanatban életben lévő iskolai Járványügyi Protokollt. A pedagógusok és a gyerekek védelme érdekében kötelező lesz az állandó maszkhasználat. Továbbra is igyekszünk, – de van, ahol nem tudjuk – tartani a távolságot. Csökkentjük az ebédeltetésnél a zsúfoltságot, továbbra sem engedjük a tanulócsoportok keveredését, és ezután is életben marad a közösségi rendezvények tilalma. Emellett gyakoribbá tesszük az iskolában a takarítást és a szellőztetést is. A pedagógusok most már védettebbek, mint a gyerekek, de a tanulók nincsenek beoltva, és egyre nagyobb kockázatnak vannak kitéve, így nekünk kell nagyon vigyáznunk rájuk. Meg is tesszük! Ha 19-én kezdenünk kell, körforgalom lesz az iskolában. A főlépcsőn felfelé, a hátsó lépcsőn lefelé lehet majd haladni. Fontosnak tartjuk az intézmény nyitvatartási idejének és látogatási rendjének átgondolását. Az épületbe továbbra is csak a tanulók, a pedagógusok és az itt dolgozók léphetnek be, de nagy hangsúlyt fektetünk a jövőben is a szülőkkel való jó kapcsolattartásra.

Pillanatkép az iskola „korábbi” életéből: 2019-ben a könyvtárban serénykedtek a gyerekek (Fotó: OrosCafé archív)

Milyen visszajelzések érkeznek a szülőktől? Ők egyöntetűen várják a nyitást?

– A Szülői Munkaközösség vezetője már megkeresett a szülők kérésével, miszerint mi a teendő akkor, ha a szülő nem szívesen engedi a gyermekét a közösségbe. A szülőnek joga van tudni, hogy milyen lehetőségekkel élhet, viszont a döntés az ő felelőssége. Az iskola nem köteles biztosítani külön a tantermi oktatás mellett az online oktatást is. Duplikáltan nem fognak dolgozni a pedagógusok. Az a szülő, aki úgy gondolja, hogy gyermekét nem engedi a tantermi oktatásba, annak lehetősége van, hogy kérvényt nyújtson be nekem, hogy engedélyezzem az otthoni tanulását. Ilyenkor a szülő felelőssége a gyermek otthoni tanulásának a biztosítása. Az igazolásnak most több változata van. Tudjuk, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak a szülők. Szabadságuk már nincs, így nyáron sem tudnak majd elmenni a családok együtt nyaralni. Jelen esetben felértékelődnek a nagyszülők, hisz ők már beoltottak.

Pillanatkép az iskola „korábbi” életéből: Honismereti hét kirándulás 2019-ben (Fotó: saját gyűjteményből)

Várható bármiféle módosítás az oktatás tekintetében?

– A tanmenetekben lévő tananyagot rugalmasan áttekintjük, a tevékenységeket a szaktanárok újratervezik. A tanulmányi kirándulások elmaradnak. Nekünk védeni kell a gyerekeket, dolgozókat, de ugyanakkor iskolaként is működnünk kell. A minőségi idő nem veszhet el, a pedagógussal töltött időszaknak kell a legtöbbnek lennie. Iskola vagyunk, nem gyermekmegőrző hely. Ha nyitunk 19-én, akkor fokozatosan fogunk nyitni: A gyerekeket természetesen fogadjuk, de csak napi 4 órában tanítunk az első héten, természetesen napközis foglalkozások lesznek. Ez a hét nem a pótlások hete lesz, hanem a szétesett közösség újra egymásra találása, a gyermekek lelkének ápolása, és az oltásról szóló viták megbeszélése, amelyből aktívan veszik majd ki a részüket a biológia és a kémia szakos nevelők. Amennyit csak lehet, „kint” lesznek a tanulóink, például városnéző sétán, és mint anno Csokonai, mi is a a szabadban tanítunk a vírusveszély elkerülése érdekében.

Pillanatkép az iskola „korábbi” életéből: Fogadalomtétel 2018-ból (Fotó: OrosCafé archív)

Tehát a gyerekek lelki ápolása lesz a legfontosabb feladat az első napokban?

– Igen, az is, de a lelkük mellett nagyon oda kell most figyelnünk a fizikai állapotukra is. A riasztó adatok miatt a testnevelő szakosaink továbbképzésen vesznek részt, hisz nagyon fontos a gyerekek fokozatos terhelése. Bár voltak online testnevelés óráik, sokan rég nem mozogtak már. Ha egy tanuló nem bírja csinálni a gyakorlatok, nem biztos, hogy lusta, lehet, hogy posztcovidos. Testnevelő szakos kollégáim nagy hangsúlyt fektetnek az átállásra a digitális átmenetből a tantermi oktatásra, hogy a gyerekek fokozatosan nyerjék vissza az állóképességüket. Minden egészségügyi kockázatra figyelni fogunk, nehogy bármilyen szív, légzés, izom-probléma lépjen fel. Egy biztos: Nagyon vigyázunk tanítványaink egészségi állapotára, mellyel kapcsolatban a 397. dicséret jut eszembe: „Egy lélekért se érjen vádja téged.”

Pillanatkép az iskola „korábbi” életéből: Farsangi buli a kultúrházban (Fotó: OrosCafé archív)

Ezek szerint újabb kihívások és talán még több munka vár most a pedagógusokra?

– Karikó Katalintól idéznék: „Megpróbálom felhasználni ezt az időt arra, hogy ráirányítsam a figyelmet a kutatás fontosságára, a kutatók megbecsülésére, az orvosok, a tanárok megbecsülésére. Mert hát ugye, ha a tanárok nem indítanak bennünket ezen az úton, akkor nem lesznek kutatók. És az ő munkájuk ugye nem az a reggel nyolctól délután ötig tartó munka, hanem ez egy hivatás, ahol minden pillanatukat a diákokért teszik. Meg kell mindannyiunknak köszönni a tanáraink munkáját.” Én is ezúton köszönöm meg a kollégáim munkáját!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.