- hirdetés -

Orosházán járt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A politikus Zalai Mihállyal, a megyei közgyűlés elnökével közösen a történelmi egyházak képviselőivel egyeztetett.

– Orosháza hagyományosan három nagy felekezetnek ad otthont és fantasztikus az a munka, amit akár az evangélikusok, akár a katolikusok, akár a reformátusok végeznek a közösségért, mind a köznevelésben, mind pedig a hit továbbadása terén. Az előbbi területen mind az óvodák, mind az iskolák fenntartása óriási feladat, amit jól, közmegelégedésre végeznek egyházaink – nyilatkozta Soltész Miklós.

Soltész Miklós Államtitkár (középen) érkezett Orosházára (Fotó: Horváth Bence)

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, a másik terület a hit továbbadása, ami pedig a templomokban, a templomokon keresztül történik. A kormány döntése értelmében ezért Orosházán fejenként 15 millió forintból szépülhetnek vagy újulhatnak meg a történelmi egyházak templomai, az evangélikusoké, a katolikusoké és a reformátusoké egyaránt.

– Hisszük azt, hogy egyrészt ez hozzájárul a város szépségéhez, másrészt a gazdaság újraindításához azzal, hogy helyi vállalkozók kaphassanak munkát. Emellett ahhoz a lelki megerősödéshez, amit a járvány után nagyon fontos, hogy az egyházaink továbbadjanak az embereknek. Hiszen sok-sok nehézséggel, lelki problémával szembesülnek nap, mint nap ebben a nehéz időszakban az emberek, ezért bízom benne, hogy mindezt szolgálni és segíteni fogja ez a támogatás – tette hozzá.

Az egyházak nevében Iványi László, Szalkay Róbert és Ördög Endre vett részt a megbeszélésen (Fotó: Horváth Bence)

A találkozón részt vett a megyei közgyűlés elnöke Zalai Mihály, valamint a történelmi egyházak képviseletében Iványi László katolikus plébános, Szalkay Róbert református- és Ördög Endre evangélikus lelkészek.
– Fontosnak tartom, hogy a járvány elmúltával a lelki életet is újra tudjuk indítani a városban és ehhez nagyon fontos, hogy a templomaink, épületeink karban legyenek tartva – tette hozzá az egyházak nevében Szalkay Róbert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.