- hirdetés -

Ha vonakodva is, de csak elérkezett a tavasz. Sok egyéb mellett a méhészek szezonja is mostanában indul. A telelés után kezdődik a szorgos munka.

Mint azt Rajki József, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület elnöke elmondta, a teleléssel nem volt különösebb probléma. A méhészek ellátták a szükséges táplálékkal a kaptárakat. Mostanában a kaptárak ellenőrzésével vannak a méhészek elfoglalva.

Itt is minden rendben van (Fotó: Horváth Bence)

– Jól teleltek a méhek. 102 családból csak kettőt kellett szétköltöztetnem az anya elpusztulása miatt. Sajnos a fiasítás a változékony, sokszor hidegre, vagy épp fagyosra forduló idő miatt mintegy két héttel le van maradva a megszokottól. Félő, hogy a kb. két hét múlva bekövetkező repcevirágzásra még nem lesz elegendő számú méh, amely a hordással tudna foglalkozni. Az idő jóra fordultával a vegetáció begyorsul, de méhek születési ciklusa nem – mondja el az elnök.

A gyümölcsfák virágzásával megkezdődött a „hordás” (Fotó: Horváth Bence)

A méhek következő „nagy fellépése” az akácvirágzás. Ilyenkor gyűjtik be a legértékesebb méznek valót a rovarok. Rajki József az akác szezont tekintve igen borúlátó:

– A múlt heti kemény fagyok nagy pusztítást végeztek az akácosokban. Ezen a növényen már márciusban megpattannak a rügyek, aztán hosszú ideig nem látszik rajtuk semmi fejlődés, de a fagyra már érzékennyé válnak. Azt mondják, ahány fokkal csúszik a hőmérséklet nulla alá, annyi méter magasságig károsodnak az akác rügyei. Szerintem legalább 40-50%-os kárt okoztak a múlt heti fagyos éjszakák, ami eléggé baljóssá teszi a méhészek kilátásait az akácmézet illetőleg – magyarázza.

Ezekben a sejtekben már idei virágpor lapul (Fotó: Horváth Bence)

A méhészek – apró „munkatársaikhoz” hasonlóan – szorgalmas emberek. Dolgoznak tehát és bíznak benne, hogy az a fagykár talán mégsem olyan súlyos és az elvárható mennyiségű repcemézet is valahogy összegyűjtik a méhcsaládok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.