- hirdetés -

Az orosházi óvodák vezetőit kérdeztük arról, mennyien veszik igénybe a gyermekfelügyeletet, illetve arról, hogy az óvodai dolgozók milyen arányban éltek a soron kívüli oltás lehetőségével.

– Az ünnep előtti időszakban és jelen pillanatban is húsz-harminc fő között mozog az óvodai ügyeletben lévő gyermekek száma, akiket két csoportra bontottuk. – fogalmazott Vajer Tímea, a Hajnal Evangélikus Óvoda vezetője. – Úgy látjuk, hogy a szülők megpróbálják megoldani a gyerekek otthonmaradását. Már ők is látják a fényt az alagút végén, hiszen a jelenlegi tervek szerint április 19-én újra megnyithatunk, így a legtöbben kitartanak. Természetesen vannak, akik rajtuk kívül álló okokból nem tudják ezt megoldani, így azokat az óvodásainkat szeretettel várjuk és fogadjuk. Az óvónők jelen pillanatban felváltva dolgoznak az intézményben, az otthon maradók pedig online küldik a szintén otthon lévő apróságoknak a színes és fejlesztő feladatokat, hogy számukra se legyen unalmas vagy hasztalan a távol töltött idő.

Vajer Tímea óvodavezető (Fotó: Horváth Bence, archív fotó)

Az evangélikus óvodás gyerekek létszáma 130 és 140 között mozog. A vezető úgy véli, az ügyeletben lévők száma nem fog emelkedni a következő két és fél hétben sem.

Aki eddig nem jelentkezett, valószínű 19-éig már nem is fog

– Nálunk elég magas a létszám, 17-18 fő naponta – mondta Szőke-Molnár Csilla, az Eötvös József Katolikus Óvoda vezetője. – Összesen 68 óvodásunk van. Változó, épp hány ovisunk jön, ha a szülők meg tudják oldani, akkor nem hozzák mindennap a gyermekeket. Egyelőre nem tapasztalunk megnövekedett igényt a gyermekfelügyeletre. Jelenleg tényleg csak azoknak a szülőknek a gyermekei jönnek, akiknek dolgozniuk kell, és nem tudják semmilyen módon megoldani a kicsik felügyeletét. Úgy gondoljuk, hogy aki eddig nem jelentkezett, az most már nem is fog, hanem kitart április 19-éig. Mi is nagyon reméljük, hogy akkor újranyithatunk.

Szőke-Molnár Csilla óvodavezető (Fotó: Horváth Bence)

A katolikus óvodában is két csoportra osztják a gyerekeket, most még igyekeznek tíz alatt tartani a létszámot, aztán 19-én valószínűleg egyszerre jönnek vissza az ovisok az intézménybe, és akkor már mind a négy csoport egyidejűleg működik tovább.

A református óvodában veszik a legkevesebben igénybe az ügyeletet. Itt 5 és 10 fő között mozog most a gyermeklétszám, az intézménybe hivatalosan összesen 78 fő jár.

– A szülők nagyon korrektül álltak ehhez a helyzethez, látták ennek a nehézségét és a veszélyeit is – mondta Tóth Mónika, a Forrás Református Óvoda vezetője. – Csak és kizárólag azokon a napokon kértek ügyeletet, amikor nem tudták megoldani a gyermekük felügyeletét. Egyelőre úgy néz ki, nálunk nem nő meg a létszám. Tény, hogy egyre több megkeresést kapok a szülőktől arra vonatkozóan, hogy pontosan mikor nyit ki újra az óvoda, de ettől függetlenül nem jelezték többen, hogy hozni szeretnék csemetéiket.

Tóth Mónika óvodavezető (Fotó: Horváth Bence, archív fotó)

– Az önkormányzati óvoda minden épületében tartott és tart a mai napig is ügyeletet, átlagosan a szülők 15-18%-a vette azt igénybe – mondta el Német Gabriella, az Orosháza Városi Önkormányzat Napköziotthonos Óvodájának vezetője. – A szülőktől kérünk munkáltatói igazolást, ennek benyújtása után tudják hozni gyermekeiket az intézménybe. A jelzések alapján a jövő héttől meg fog növekedni a gyermekek száma az óvodánkban.

Az óvónők oltás iránti igényről is kérdeztük a vezetőket

– Úgy vélem, ez mindenkinek a magánügye – mondta el Szőke-Molnár Csilla. – Aki el akarta mondani erről a véleményét, azt meghallgattam, de nem kérdeztem meg senkitől, hogy beoltatja-e magát. Én személy szerint várom az oltást, vasárnapra kaptam időpontot, ekkor veszem fel az elsőt.

– A dolgozók jelentős része örült a lehetőségnek, hogy soron kívül felveheti az oltást, többek közt én is megkaptam már – mondta el Németh Gabriella, majd kiemelte, a védőoltás felvétele önkéntes, vagyis mindenkinek a saját döntésén múlik. Az önkormányzati óvoda vezetése így nem számolta össze, hányan regisztráltak a vakcinára a dolgozók közül, hiszen ők is úgy vélik, ez mindenkinek a privát ügye.

Németh Gabriella óvodavezető (Fotó: Horváth Bence)

– Februárban nálunk több dolgozó igazoltan is átesett a víruson – emiatt ekkor rendkívüli szünetet rendeltek el az intézményben –, így ezek a kollégák védettek, ők nem veszik fel az oltást – mondta el Vajer Tímea. – Viszont azok az óvodai dolgozók, akik még nem estek át, azok szinte kivétel nélkül kérték.

– Változó, de az a jellemzőbb, hogy regisztráltak az óvónők az oltásra – fogalmazott Tóth Mónika. – Egy részük fel is vette már. Egy-két dolgozónk van, aki különböző okok miatt nem szeretné kérni. Én is regisztráltam, de csak március 24-e után, így most szombaton fogom megkapni a vakcinát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.