- hirdetés -

A tömegrendezvények törlése miatt megnőtt az érdeklődés online térbe került futás és versenyek iránt. Az orosházi sportolók virtuális versenyen kárpótolják magukat ebben az időszakban.

Tóth Katalin életének fontos része volt a versenysport, többek között az atlétika, kézilabda és a búvárúszás is. Már gyermekként részt vett 5 km távú tájfutóversenyen. „A versenyszerű sportolással a középiskola miatt szakítottam. Sajnos az iparművészeti képzést nem tudtam összeegyeztetni a sporttal. Az országúti kerékpározással már 16 éves korom óta szemeztem, különösen a Tour de France közvetítések rabul ejtettek. Végül 2014-ben egy műtétet követően egy igazi régiségnek számító sportkerékpárt vásároltam meg. Azóta töretlen a szerelem.” – osztotta meg Katalin.

Szijjártó Bettina diákként több alkalommal részt vett az Orosházán szervezett mezei futóversenyen, viszont az igazi áttörés kezdete 4 évvel ezelőtt történt, amikor megvásárolta futópadját, amit azóta is gyakran használ. „Jó idő esetén a barátaimmal közösen sportolunk. Motiváljuk egymást.” –meséli Bettina.

Nagy Nóra számára a görkorcsolyázás nyújt kikapcsolódást és feltöltődést. „Még általános iskolás voltam, mikor megkaptam az első görkorimat a szüleimtől, akkor még csak tanulgattam és próbáltam nem elesni. 16 évesen lett meg az első komolyabb görkorcsolyám, amivel már rendszeresen sportoltam. Eleinte 5-10 kilométerrel kezdtem, azóta már 20 kilométert is megteszek. A tavaly évben sikerült teljesítenem az Orosháza-Székkutas távot, amire nagyon büszke vagyok.” – osztotta meg Nóra.

Bettina azért szeret futni, mert kikapcsolja ez a tevékenység és a közérzete is jobb, Katalin számára minden egyes út egyfajta meditáció, belső összhangot teremt. „Mindig megtervezem, hogy mi legyen az útvonal, de az útközben jelentőségét veszti.” – mondta Katalin. Nóra inkább egyedül szeret sportolni, olyankor tud igazán kikapcsolni.

Online regisztrációs folyamat olyan, mint egy online vásárlás. Kiválasztható a verseny teljesítési formája, például: futás, kerékpározás, úszás, görkorcsolya, teljesítménytúra. A jelentkezők többféle táv és érem közül választhatnak, továbbá a fizetési opciók között is számos lehetőség van. A regisztrációs díj egyrésze fedezi az érem és az oklevél költségét, az összeg másik felét, pedig alapítványoknak adományozzák. Fizetés után visszaigazoló e-mailt kapnak a pontos lépésekről, hogy hogyan kell feltölteniük a megtett versenyszám adatait.

Katalin szerint az előnye, hogy lakhelyét nem kell elhagynia és egy adott időintervallumon belül teljesíthető, motiváló hatása van, viszont a versenyzés közösségi élményét és hangulatát hiányolja. „A versenyek lényege, hogy kikapcsolódjunk és örömünket leljük benne.” – egészíti ki Bettina. Úgy vélik, hogy a virtuális futás is igényel felkészülést, hiszen igyekeznek elérni kitűzött céljaikat, míg egy hétköznapi futás során bármennyi kilométert megtehetnek, továbbá a kikapcsolódáson és a fejlődésen van a hangsúly. „Sajnos nem mindegyik eseménynél lehet görkorcsolyával teljesíteni a távokat, így főleg azokat keresem, ahol ezt is engedélyezik.” – mondta Nóra.

„Idén januárban vettem részt először az „Érted dobban!” című virtuális versenyen. A leírásban az szerepelt, hogy kiválaszthatok egy általam fontos személyt, akiért futok, illetve beteg gyerekeket támogathatok. 2016-ban sajnos elveszítettem édesapámat, így nem volt kérdés, hogy érte fogok futni. Ő nagyon sokat jelent nekem, és mai napig ő ad nekem erőt mindenhez.” – élete első versenyének élményeit osztotta meg Bettina.

Nóra idén kezdte el nézni a virtuális versenyeket, az érmék nagyon megtetszettek neki, így elhatározta, hogy regisztrál. A „változások köre” érmet szerezte meg először, ehhez 11,2 kilométert kellett teljesítenie. „Számomra ez az év egyébként is a változásokról szól.” – mondta Nóra.

Katalin egyik szívéhez közelálló emléke a márciusi I. Super Women Virtuális Futáshoz kapcsolódik. Borzasztóan megviselte idén elhunyt édesapjának elvesztése. Az érem jelképezi mindazon nőket számára, akik mindvégig mellette voltak és vannak.

A jövőben mindannyian tervezik nagyobb távolságok megtételét is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.