- hirdetés -

A kiemelt képünk becsapós lehet, hiszen a templomi tornyok óráinak beállítása nem a tűzoltók feladata. De akkor kié, illetve hogyan állnak át az új időszámításra az eszközök? Ennek jártunk utána.

Mától a nyári időszámítás szerint telnek a mindennapok. Hajnali kettőkor egy órával előbbre kellett állítani az órákat hajnali háromra, ennyivel korábban ért minket a reggel.

A faliórákat manuálisan kell átállítani ilyenkor, de a legtöbb eszközön automatikusan elvégzi helyettünk a rendszer. Nincs ez másként az orosházi evangélikus és katolikus templomoknál sem.

Archív fotó

– Nincs sok dolgom vele – kezdte mosolyogva Iványi László, esperes plébános – Vasárnap reggel, amikor bejövök a templomba csak fel kell néznem, hogy átállt-e az óra A rendszer teljesen automata, a rádiójeleket Németországból kapja – tette hozzá.

A németországi atomórához igazodik a templomi időmérő, minden nap hajnali 4 óra 5 perckor méri fel a szerkezet, hogy van-e eltérés. Ha van, akkor beállítja a helyes időt.

Ördög Endre evangélikus igazgatólelkésztől megtudtuk, hogy hasonló elven működik az evangélikus templomtoronyban található óra is.

– Körülbelül egy évtizede van a jelenlegi rendszer működésben. Egy jel szabályoz, tehát az óra mindig a pontos, korrekt időt mutatja. Volt olyan időszak, amikor az óra nem üzemelt, azt megelőzően egy mechanikus szerkezet dolgozott. A felhúzó súlyt egy gép mozgatta, és ez a súly leereszkedve működtette az eszközt – mesélte Ördög Endre.

Fotó: OrosCafé

Magyarországon 1954 és 1957 között az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták az óraállítást, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. Az Európai Unióban évek óta tárgyalják, hogy megszűnjön az állandó váltás, de az ügy a jelenlegi vírusos helyzetben a háttérbe szorult.

Kiemelt képünkön a tűzoltók gyakorlatoztak a református templomnál. Fotó: Horváth Bence.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.