- hirdetés -

Gyerekkora óta rajong a makettek építéséért Kruzslicz Zsolt. Akár egy év is eltelik, mire kész lesz egy darabbal. A HMS Victory nevű vitorlásával már szép eredményeket is elért.

A tősgyökeres orosházi Kruzslicz Zsolt a mindennapokban a Kossuth szakképzőben tanít 2003 óta. Amatőr festőként jó néhány országos kiállításon is megjelentek már képei, az orosházi Városi galériában 2013-ban önálló tárlata is volt.

Elmesélte, hogy gyerekkora óta rajong a makettezésért, a zsebpénze jelentős részét is erre a hobbira költötte el.

– Úgy 20-25 év kihagyás után tíz évvel ezelőtt egy áruházban találkoztam egy hajómakettel. Rövid töprengés után megvettem, mert a vitorlás hajó makettek gyerekkoromból kimaradtak, akkoriban nem lehetett könnyen hozzájutni – emlékezett vissza.

A modelleket készletekből állítja össze, de mint mondta mindig akad javítani való a gyári alkatrészeken. Az építés végére a különböző darabok jelentős része kicserélődik vagy átalakul.

– Mivel a makettezés csak egy hobbi, ezért sok esetben háttérbe szorul a család és a munka mögött, a hajók építése elhúzódik. Kisebb megszakításokkal körülbelül egy év alatt készül el egy darab – teszi hozzá Zsolt.

2018-ban csatlakozott a Körös Makett Klubhoz, ahol sokat tanult a tagoktól, ők bátorították, hogy induljon el versenyeken is.

– A 25. Nemzetközi Körös Makett Kupa 2019-ben hozta az első sikert hobbi hajó kategóriában első helyezés ért el az 1:225 arányban épített HMS Victory vitorlás hajóm. Egy évvel később Miskolcon egy makettfesztiválon ugyanezzel a hajóval a negyedik helyet szereztem meg. 2020-ban a Cutty Sarkkal, szintén a negyedik lettem – sorolja büszkén a pedagógus.

Fotó: Kruzslicz Zsolt

A vírushelyzet a makettkiállításoknak sem kedvez, de reméli, hogy ősszel már megrendezhető lesz a Körös Makett Kupa, amire ismét egy új építésű hajóval szeretne nevezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.