- hirdetés -

Hat éves korában kapta meg az első makettjét Sonkolyos Szabolcs, azóta nincs megállás. Már több mint száz makettet rakott össze, különösen kedveli a Titanicot. A tragikus sorsú hajó másával még egy versenyt is megnyert, nagy vágya, hogy egy közel másfél méter hosszú darabot is összeszerelhessen.

A makettek világába unokabátyja vezette be az Orosházán született Sonkolyos Szabolcsot. Hat éves volt, amikor megkapta az első makettet, ami egy repülő volt. Azóta teljesen a hobbi szerelmesévé vált és közel száz darabot készített el.

– Amikor kicsi voltam unokabátyámnál láttam először maketteket. Nyilván gyerekként voltak játékaim, de azok a makettek nagyon részletesek voltak. A gyűjtemény, ami neki volt gyerek szemmel is már rettenetesen tetszett – mesélte Szabolcs.

Minden szülinapra és karácsonyra különböző modelleket kért családjától. Vegyesen készített repülőket, harckocsikat és hajókat, de ma már inkább az utóbbi kettőre koncentrál. A gimnáziumot Békéscsabán folytatta, ahol talált egy makettboltot, ekkor még főleg a szüleire támaszkodott, de nagyon örült annak, amikor az egyetemen már maga tudta megvásárolni a maketteket és a hozzá szükséges kiegészítőket, kellékeket.

Szabolcsot ez a hobbi megnyugtatja és leköti, ezért szereti csinálni. Szeretné minél részletesebben visszaadni, amit éppen készít. A festést is maga csinálja. Ehhez képeket és könyveket használ, hogy minél inkább hasonlítson, az eredetire.

– Konkrétan a Titanichoz van két nagyon jó angol nyelvű könyvem, amik együtt olyan 1300 oldalt tesznek ki. Minden részletre kiterjedő leírás van mindenről. Ha elérhetőek, akkor tervrajzokat is használok, illetve fotókat. A dobozból építve nem mindig hozza azt az eredményt, amit én szeretnék, ezért veszek vagy készítek hozzá kiegészítőket – emelte ki Szabolcs.

Elkészült makettjeit minden év szeptemberében egy békéscsabai versenyre viszi. Az utóbbi néhány évben Mosonmagyaróvárra is elutazott Közép-Európa legnagyobb versenyére, ahol hobbi és mester kategóriákban indulhatnak a nevezők.

– Eddig háromszor voltam ott. Mester kategóriában a Titanic makettel arany fokozatot kaptam. Előtte az Olympic nevű hajómmal a második lettem. Valamint egy osztrák–magyar hadihajómmal, a Zrínyivel harmadik – mesélte.

Szabolcs szerint ehhez a hobbihoz kézügyességre, éles szemre és türelemre mindenképp szükség van, éppen ezért nem is kezdenek bele a legtöbben. Ezen túl, ami sokszor visszatartja az embereket, hogy rendkívül időigényes egy-egy modell elkészítése. Titanicról készült makettjét 2018 szeptemberében kezdte el és 2021 januárjában fejezte be. Ez idő alatt másra is jutott idő, hogy néha kiszakadjon a mókuskerékből. Szabolcs leginkább még több időt szeretne, hogy mindent meg tudjon valósítani. Kiemelte, ennél a hobbinál a lényeg, hogy amit épít az ember leginkább saját magának tetszen.

Szabolcs egyik legnagyobb vágya, hogy megszerezzen és elkészítsen egy 1:200 méretarányú Titanic makettet, amely majdnem másfél méter hosszú és közel 400 ezer forintba kerül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.