- hirdetés -

A világ még mindig a koronavírus-járvánnyal küzd, Magyarországon már hivatalosan több mint háromszázezren gyógyultak már meg. A fertőzés így sem biztos, hogy nyomtalanul elmúlik. Hónapokkal később komoly szövődmények jelentkezhetnek, ezért érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Az úgynevezett “long-covid”, vagy késői covid nem válogat. Legyen szó gyermekről, fiatalról, középkorúról vagy idősről bárkinél okozhat problémát. Sokszor olyan betegeknél is, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen, vagy talán észre sem vették, hogy elkapták a koronavírust. Dr. Dankó Alpár, az orosházi Kistérségi Ügyelet vezetője elmondta, hogy bármilyen jelentkező tünet esetében azonnal lépni kell.

dr. Dankó Alpár szerint azonnal kell reagálni bármilyen tünet jelentkezik (Archív fotó)

– Nem kell komoly dolgokra gondolni, egy szapora pulzus, fájdalom a szív körül, fulladás vagy esetleg fáradékonyság is utalhat a késői covidra. Ilyenkor a legfontosabb, hogy vegyük komolyan már a legapróbb jeleket is, és első körben keressük fel a háziorvosunkat. Ez jó alap lehet ahhoz, hogy megtudjuk melyik szakterület felé induljunk tovább – mutat rá dr. Dankó Alpár.

Arra még az orvostudomány is csak keresi a választ, hogy mely szervekre és miért pont azokra van hatással a koronavírus-fertőzés.

dr. Dankó Alpár elmondta, hogy amennyiben az érrendszert támadja meg, akkor később trombózisok, embóliák alakulhatnak ki. A tüdőben különböző hegesedések maradhatnak, a szív esetében pedig gyulladásokat okozhat a vírus. Ha az agyat támadja meg, akkor jóval nagyobb lehet az esély a stroke kialakulásának, de a fejfájás és a fáradékonyság is utalhat erre.
A szakember azt mondta, hogy a vesében jelentkező szövődmény a legalattomosabb, hiszen sokszor fájdalommal sem jár, így nehezebb észrevenni.

Az orvos szerint már Európában is felismerték, hogy a késői covid talán nagyobb problémát fog okozni, mint maga az elsődleges fertőzés. Külön ambulanciákat kezdtek el létrehozni, például egyet már meg is nyitottak Debrecenben.

– A koronavírus egy aljas betegség, lényegében a saját immunrendszerünket hangolja ellenünk. Hónapokkal később akár a tüdőnél, az érrendszerben, az agynál, a szívnél és a veséknél jelentkezhetnek tünetek. Ezek mind egy-egy külön területet fednek le az orvosláson belül. A poszt-covid ambulanciákon egy helyen találhatók meg ezek, ami nagyobb könnyebbséget jelent a betegeknek is – teszi hozzá.

Ahogy korábban, most is hangsúlyozta, hogy nem mindegy milyen úton szerezzük meg az immunitást a koronavírussal szemben. Dr. Dankó Alpár a járvány legyőzésének kulcsát még mindig az vakcinában látja, a lényeg hogy minél több ember legyen beoltva. Most is elmondta, hogy a vakcináknál is okozhatnak szövődményeket, de ennek kicsi a valószínűsége. Sokkal nagyobb veszélyt jelent valakire ha védettség nélkül kapja el a kórt.

Magyarországon a jelenleg érvényben levő, kötelező gyermekkori védőoltásoknak hála, sikerült szinte teljesen visszaszorítani gyermekek ezreinek életét követelő rettegett gyermekkori megbetegedéseket.

Dr. Dankó Alpár szerint a gyermekkori védőoltási rendünkre világszerte elismeréssel tekintenek, amire méltán lehetünk büszkék.

– A szakemberek most is minden szinten, a kutatástól a betegellátásig megfeszített erővel dolgoznak azon, hogy a koronavírus-világjárványt is meg tudjuk fékezni, bízzunk hát meg bátran azokban, akik már számtalan alkalommal bizonyították elhivatottságukat és világszerte elismert szakértelmüket – zárta Alpár.

A kiemelt kép illusztráció, fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.