- hirdetés -

Felfutóban a koronavírus-járvány harmadik hulláma, napról napra egyre több a megbetegedések száma. A betegség megfékezésének legjobb eszköze a védőoltás. Az orosházi kistérségi ügyelet vezetője, dr. Dankó Alpár szerint nem érdemes várni: aki teheti oltassa be magát.

A vírus megállítása érdekében a magyar lakosság 50-60 százalékának kell védettnek lennie. A vakcinát felvevőkön kívül védettnek minősülnek azok a személyek is, akik átestek a fertőzésen és a szervezetük termeli a vírus elleni antitestet. Dankó Alpár hangsúlyozta, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen úton szerezzük meg az immunitást.

Dankó Alpár mindenkit arra buzdít, hogy vegye fel a védőoltást (Archív fotó)

– A mostani tapasztalatok szerint öt-hat hónap után olyan, úgynevezett “poszt covidos” tünetek jönnek elő, amivel jelenleg az orvostudomány nem igazán tud mit kezdeni. Sztrókra utaló jelek, súlyos szívelégtelenség, roncstüdő, veseelégtelenség – csak néhány szövődmény, amelyekkel jelentkeznek olyan személyek is a kórházakban, akik tünetmentesen estek át a betegségen. Itt már nem beszélhetünk arról, hogy csak az idősekre veszélyes a vírus, hiszen gyerekeknél és egészséges, életerős felnőtteknél is megjelenhetnek az említett tünetek – hívta fel a figyelmet az orvos.

Dankó Alpár elképzelhetőnek tartja, hogy a hónapokkal később jelentkező szövődmények több gondot fognak okozni a jövőben, mint maga a fertőzés. Éppen ezért fontos, hogy, aki csak teheti regisztráljon és vegye fel a vakcinát. Elmondta, hogy amint lehetősége nyílik rá, a saját környezetében mindenkit beoltat.

– Beszédes adat lehet, hogy a Covid-osztályokon 98 százalék feletti az oltási hajlandóság. Aki látott koronavírusos beteget és tapasztalta, min megy keresztül, az nem gondolkodik és beadatja a vakcinát. Természetesen ennek is van kockázata, de jóval kisebb, hiszen amíg körülbelül 100 ezer oltásra jut egy komoly szövődmény, addig a koronavírus esetében 100 ezer esetre fog jutni ezer. Ez alapján nem lehet kérdés: aki csak megteheti, oltassa be magát – húzta alá.

Magyarországon jelenleg ötféle Covid-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük három oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (az orosz Szputnyik V, illetve a kínai Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.

Illusztráció: Horváth Bence

– A jelenleg forgalomban lévő vakcinákat kétfelé oszthatjuk: a hagyományos módon készült-, illetve az úgynevezett mRNS típusú oltóanyagokra. Nem jár jobban, aki az új típusú szert kapja, de az se jár rosszabbul, akinek a régebbi metódus szerint előállított vakcinát adják be. Amit jelenleg saját magamnak is nyugodt szívvel beadatnék a “nyugati” oltóanyagok mellett a Szputnyik V. Egy részletes tanulmány jelent meg egy nivós orvosi szaklapban, a Lancetben arról, hogy biztonságos az orosz szer. A kínai oltóanyag vizsgálata jelenleg is zajlik, amint megjelenik hasonló írás természetesen ezzel is beoltatnám magam – részletezi az ügyelet vezetője.

Nem kell félni, itt tart már a tudomány

Gyakran előforduló aggály, hogy túl gyorsan sikerült kifejleszteni az oltóanyagot és emiatt sokan kételkednek a biztonságosságában.

Dankó Alpár szerint ettől nem kell félni, hiszen a mai technikai fejlettség és tudás már képessé teszi a tudományt, hogy ilyen gyorsan reagáljon. A régi típusú vakcinákkal kapcsolatban már több mint száz éves tapasztalata van a szakembereknek, de az új típusú oltóanyagokat is már jó ideje tanulmányozzák a tudósok.

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-vakcinák fejlesztésében egyetlen biztonsági fázis sem maradt ki, csupán folyamatában történt az ellenőrzés, ami meggyorsította az előállítást.

Dankó Alpár arról is beszélt, hogy a jelenlegi információk alapján hat hónapra nyújtanak védettséget a vakcinák. Azt még egyelőre nem tudni, hogy fél év múlva is két körre lesz szükség a védettséghez, vagy elég csak egy emlékeztető oltás.

Aki még nem regisztrálta magát a védőoltásra, de szeretné a vakcinainfo.gov.hu oldalon teheti meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.