- hirdetés -

Hagyományosan tavasszal szokták megünnepelni Orosházán a településalapítás évfordulóját, kiosztani a városi elismeréseket, a járványhelyzet azonban már tavaly is átírta az eredetileg tervezett forgatókönyvet. Ez idén sem lesz másként, az eseményt augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén tartják meg.

A 2020-as évig szinte megszokott volt az elmúlt időszakban, hogyha április, akkor településalapítási évforduló. Idén Orosháza már a 277. születésnapját ünnepli és az évek során mindig több programmal emlékeztek meg a jeles dátumról. Legutóbb 2019-ben volt lehetőség egész hetes ünnepségsorozatra.

A településalapítási évfordulóhoz hagyományosan kiállítások, megemlékezések, koszorúzás, emlékművek felavatása, városismereti vetélkedő és hangverseny is kapcsolódott, végül, de nem utolsósorban ekkor osztották ki a városi elismeréseket. Ez a tavalyi évben a vírushelyzet miatt másként alakult.

A programok többsége elmaradt, az elismeréseket pedig az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án nyújtották át az arra érdemeseknek. Ez a mostani évben sem változik, a korlátozások miatt ezúttal sem volt esély arra, hogy a településalapítást a megszokott programokkal ünnepeljük.

A kitüntetéseket idén is augusztus 20-án nyújtják majd át a díjazottaknak, idén azonban egy újabb kategóriával egészítik ki az eddigieket. Februárban hívtuk fel a figyelmet arra, hogy Orosháza első, szabadon megválasztott polgármesterének, dr. Gulyás Mihálynak a nevét és emlékét ezentúl egy életműdíj alapítvány viseli majd, melynek legfőbb célja szellemi hagyatékának gondozása és megőrzése.

Ezt az életműdíjat minden évben egy arra érdemes pedagógusnak nyújtják majd át, melyre március 31-ig lehet pályázni.

Kiemelt képen: A tavalyi díjazás, ahol többek közt Dénes József is díjat vehetett át augusztus 20-án (Fotó: Horváth Bence)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.