- hirdetés -

Friedl Flórián viszonylag későn ismerkedett meg a kick-box világával, mégis hamar belerázódott. Kénytelen volt, hiszen a versenyeken kezdetben tapasztalt felnőtt versenyzők jöttek vele szembe már a kezdetekkor. A Contact K.T.H.E. versenyzője az évek során Világkupa-ezüstéremmel is gazdagodott, az edzésekkel pedig a Kanadában töltött időszak során sem hagyott fel.

– Még a gimnáziumi éveim során, amikor 11. osztályos voltam, szerettem volna aktívan elkezdeni küzdősportolni. Az általános iskolában taekwondoztam három évet és nagyon hiányzott már valami hasonló mozgásforma. Az egyik osztálytársam kick-boxolt, ő akkor már másfél-két éve csinálta és nekem is megtetszett ez a sportág, így le is mentem az első edzésemre – idézte fel.

Gyorsan tanult, hamar megtetszett neki a rend és fegyelem, amit az egyesületnél tapasztalt (Archív fotó: Rosta Tibor)

Egyébként is szereti a rendet és fegyelmet, ezért egyből megtetszett neki a Contact K.T.H.E. egyesületénél tapasztalt légkör. Az edzésekhez hamar hozzászokott, ehhez korábbi sportmúltja remek alapokat nyújtott, így hamar felvette a lépést az ottani haladókkal és tapasztaltabbakkal. Versenyzői szempontból viszont már nem volt könnyű dolga, mivel 18 évesen kezdte el, így már az első megmérettetésein is felnőtt, tapasztaltabb ellenfeleket kapott.

– Akik már 7-8 éve csinálták, természetesen előnyben voltak velem szemben, de úgy érzem ezt idővel sikerült leküzdeni és egyre inkább helyt állni ebben a fantasztikus sportágban. Az első versenyemet pedig épp az Eötvös iskola sportcsarnokában rendezték, ahol a harmadik helyezést sikerült elérnem a súlycsoportomban. Ezt követően gyorsan jöttek az újabb és újabb erőpróbák – árulta el.

Szomorúan, de büszkén tekint vissza a Világkupára

2019-ben Budapesten rendezték meg a sportág világkupa-küzdelmeit, ahol egészen elképesztő teljesítményt nyújtott. Egészen a döntőig jutott, ráadásul a negyed- és az elődöntőt is már sérült lábbal küzdötte végig. A döntő második menetében így kénytelen volt feladni a küzdelmet, mint mondta, kicsit szomorúan tekint vissza erre a lehetőségre, viszont nagyon büszke az ott elért eredményre.

Mint mondta, több világkupa-ezüstérme is van már, így kiemelt céljai között szerepel, hogy egy aranyat is bezsebeljen.

Kanada még várhat, első az övvizsga

– A bátyám már 13 éve él kint Kanadában és nem sokkal az érettségi után jött az életemben egy nagy lehetőség, fél évre kimehettem dolgozni az országba. Akkor már egy éve kick-boxoltam és volt két övvizsgám, de úgy gondoltam, ilyen lehetőség ritkán adódik, ezért mindenképpen szerettem volna belevágni. Az edzéseket természetesen a világ másik felén sem hagytam abba, hiszen akkor már határozott szemmel néztem a kick-box felé. Ugyanez játszódott le öt évvel később, 2019-ben, amikor már jobban bele voltam mélyedve a sportágba – idézte fel.

Az akkor utazását is a versenyekhez és az övvizsgákhoz igazította és miután levizsgázott, akkor vágott neki a nagy útnak. Jelenleg Hódmezővásárhelyen egy betonelem-gyártó cégnél dolgozik, edzőjéhez, Puravecz Péterhez hasonlóan. Az edzéseket is igyekszik ehhez igazítani.

Kanadában élve sem hagyott fel az edzésekkel, a kiutazást is mindig az övvizsgákhoz és versenyekhez igazította (Fotó: Horváth Bence)

– A munkából kiindulva, mivel a gépészeti osztályon dolgozom, ha bármilyen fő termelőgépünk elromlik, ami mondjuk másnapra szükséges, akkor már nehezebb összeegyeztetni az edzéseket, de hát első a munka. Ha lecsúszok egy edzései időpontról, azt is ugyanúgy megtartom, csak már otthon csinálom meg.

Nagyon várom már a mostani helyzetnek a végét, hiszen többnyire mi tudunk edzeni, de így messze nem a szokványos menetrend szerint. Heti egy közös foglalkozásra jut így idő, illetve magamnak tartok még heti 3-4 alkalommal, attól függ, az időm hogy engedi – tette hozzá Flóri.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.