- hirdetés -

Már csaknem két hete érvényben vannak a koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedések. Az általunk megkérdezett orosházi vállalkozók ugyan nem panaszkodnak, de érzik a szigorítások hatását.

Ahogy korábban is megírtuk, március 8-án sok minden bezárt, de bőven maradt olyan üzlet, ami a korlátozások idején is nyitva maradhatott. Már több mint egy hét eltelt a szigorítások bevezetése óta, megkérdeztünk néhány orosházi vállalkozást, amely a korlátozások alatt is működhet, hogyan telt az elmúlt időszak.

Nyitva maradhatnak az optikai szaküzletek, mint a magánegészségügy speciális része. Az Edit Optika|Opticnet üzletvezetője elmondta, hogy ugyan érezhető némi visszaesés a keresletben, de ez nem számottevő.

– Körülbelül 15-20 százalékkal esett vissza a forgalmunk az év első két hónapjához viszonyítva, de a március egyébként is mindig változó. A tavalyi lezárásokhoz képest most sokkal jobb a helyzet. Akkor még nem tudtuk, mivel állunk szemben, mára megtanultunk a vírussal együtt élni és az üzleti élet nem állt meg – fogalmazott Polyák László.

Polyák László bízik benne, hogy idén kiegyensúlyozottabb évet zárhatnak (Fotó: Horváth Bence)

Hozzátette, hogy talán soha nem volt még ennyire szükség szemüvegre az otthoni munkavégzés, illetve a digitális oktatás miatt.

Az emberek most is felkeresik üzletüket szemvizsgálat, vagy szemüveg készíttetése céljából. Természetesen óvintézkedéseket vezettek be az ügyfelek egészségének védelme érdekében, amelyet már egy éve következetesen be is tartanak.

– Minden vizsgálat után fertőtlenítünk, szellőztetünk. Az üzletben található szemüvegkereteket is áttöröljük – hangsúlyozza az üzletvezető, aki bízik abban, hogy hamarosan visszaállhat minden a régi kerékvágásba és kiegyensúlyozottabb évet zárhatnak a tavalyinál.

Fotó: Horváth Bence

Csak a legszükségesebb eszközök miatt jönnek el boltunkba a kismamák – ezt már Nagy Krisztina, a Margaréta Babaáruház tulajdonosa mondta el érdeklődésünkre.

– A lezárás előtti bejelentéskor nagyon sokan bevásároltak, ezért az utóbbi időszakban leginkább a mindennap használatos dolgok miatt térnek be hozzánk vásárolni, amire szüksége van a babáknak. Például a pelenka vagy popsitörlő – teszi hozzá.

Nagy Krisztina nem panaszkodik (Fotó: Horváth Bence)

Nagy Krisztina nem panaszkodik. Elmondta, hogy a körülményekhez képest jó helyzetben vannak, hiszen tavaly nyáron egy nagyobb üzletbe is sikerült költözniük. Érzik a különböző kormányzati családtámogatási formák pozitív hatását is.

– Örülünk, hogy a mostani korlátozások idején is nyitva maradhattunk.Ezt folyamatosan hirdettük a közösségi médiában, ahol a különböző baba-mama csoportokban is jelen vagyunk. Itt könnyű elérni ügyfeleinket – fogalmazott az üzletvezető.

A szabadtéri egyéni sportolás a korlátozások alatt is engedélyezett, azonban a konditermek már jó ideje zárva vannak. Ezt érzik a táplálékkiegészítőkkel foglalkozó Scitec Nutrition üzletében is. Az üzletvezető, Szabó Csilla kifejtette, hogy elsősorban a vitaminokat keresik az emberek, hiszen a járvány miatt így igyekeznek megerősíteni immunrendszerüket a vásárlók.

Fotó: Horváth Bence

– A különböző sportoláshoz fogyasztott fehérjék, edzés előtti formulák kereslete visszaesett, de a szabadtéren sportolók, mint a futók, biciklisek továbbra is vásárolnak nálunk a nekik szóló termékeinkből. A vitaminokon kívül különböző ízületvédő készítmények miatt szintén felkeresnek minket, akár az idősebb korosztály is – mondta Szabó Csilla.

Nem kell bezáráson gondolkoznia Szabó Csillának (Fotó: Horváth Bence)

Elárulta, hogy a járvány ugyan rányomta bélyegét a vállalkozása forgalmára, de bezáráson nem kell gondolkozniuk. Saját közösségi felületükön igyekeztek hirdetni, hogy a március 8-án kezdődő szigorítások idején is fogadják a vásárlókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.