- hirdetés -

Március végén kezdődik a rókák immunizálási időszaka, ehhez kapcsolódóan kérdeztük meg dr. Muntyán János állatorvost, mire kell figyelnie a kutyatulajdonosoknak. Elmondjuk, miért fontos a veszettség elleni oltás, és szóba kerül a kullancsok elleni védekezés is.

– A veszettség már régen is egy óriási probléma volt, hiszen előfordulás szempontjából több formája is létezik. A szilvatikus vagy erdei veszettségnek a vadon élő állatok a fő hordozói. Ezek közé tartozik a róka, ami a köztudatba is alaposan beivódott vagy meglepő módon a denevér is, ezek az állatok viszont meglehetősen ellenállóak a veszettség ellen. Ugyanakkor az emberre és a háziállatra nézve halálos a megbetegedés, gyakorlatilag a védőoltással nyílt meg annak a lehetősége, hogy felvegyük ellene a versenyt – mesélte dr. Muntyán János.

Az orosházi állatorvos elmondta, a kutyák és a macskák veszettség elleni védőoltását kell megoldani az elkövetkezendő időszakban. Természetesen az erdei veszettség visszaszorítására is történtek lépések, a rókák immunizálásának nagy szerepe van abban, hogy a betegség jelentősen visszaszorult. Magyarországon éves szinten, most már hosszú évekre visszamenőleg szinte csak pár tíz megbetegedés történik igazoltan, emberi pedig nem fordul elő.

A kutyák veszettség elleni kötelező védőoltása egy bevált rendszer szerint működik itthon, a macskák védőoltása Magyarországon jelenleg nem kötelező, bár a kijáró cicák részére természetesen ajánlott beavatkozásnak számít. Országszerte mintegy 2 és fél millió kutyával kell számolni. A törvényi szabályozás előírja, hogy országszerte minden 3 hónapos kort betöltött kutyát veszettség elleni védőoltásban kell részesíteni, majd ezt követően ezt az oltást 6 hónapon belül meg kell ismételni, ezt követően pedig évente.

– Sajnos a tulajdonosok tájékozatlansága vagy hozzáállása miatt a kutyák egy része oltatlan. A szabályozás még tovább viszi a dolgot, hiszen ennek a folyamatnak a nyilvántartási oldala is nagymértékben szabályozott és szigorúan nyilvántartott. Minden egyes ebet, akit veszettség ellen beoltunk, mikrochippel, egyedi azonosítóval kell ellátni, ezt követően egy országos nyilvántartási rendszerben is regisztrálni kell. Ez nemcsak az állatorvosok számára hozzáférhető, hanem a tulajdonosok is meggyőződhetnek, hogy beoltott ebük regisztrálva van-e a rendszerbe. Nagy segítség abban is, ha elkóborolt, elveszett kutyát hoznak be – tudtuk meg.

Egy másik fontos dolog, melyre a gazdiknak érdemes odafigyelni, a kullancsszezon.
– A kullancsok a 21. század egyik legádázabb kórokozó hordozói, akár emberre, akár kutyákra vagy macskákra nézve. Több olyan betegséget is hordoznak, mely ellen küzdeni kell, valamint a megelőzésére is nagy hangsúlyt fektetni. Mivel ezek a vérszívók aljnövényzet lakók, így nehéz ellenük védekezni. Azok a készítmények jelentik a megoldást, melyek elsősorban megakadályozzák, hogy a kullancsok meg tudjanak tapadni az állatokon és olyan kórokozókat juttassanak be a bőrükbe, melyek a kutya szempontjából akár végzetesek is lehetnek, ha nem részesülnek időben megfelelő orvosi ellátásban – nyilatkozta dr. Muntyán János.

Elmondta, Orosházán leginkább a gyopárosi terület fertőzött kullancsokkal (országszerte leginkább az Északi-középhegység, Dél-Baranya és Zala megye erdősebb vidékei). Számos olyan hatékony készítményt fejlesztettek már ki, melyeket állatorvos ajánlásával állatgyógyszertárakban meg lehet vásárolni. Főként spotonokat használnak, ami a kutyusuk bőrébe való felcseppentésével a gerincvonal mentén meg tudja akadályozni, hogy a kullancsok megtapadjanak.

– Hasonlóképpen alkalmazhatóak a nyakörvek, vannak köztük nagyon jó és hatékony készítmények, melyeket egyértelműen és jó szívvel tudok tanácsolni, hogy csak a minőségi és állatorvos által ajánlott termékeket használják a kutyatulajdonosok – tette hozzá az állatorvos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.