- hirdetés -

Vannak olyan közéleti személyiségek szinte minden településen, akikkel, ha egy ideig nem találkozunk, hiányoznak. Orosházán ezek egyike Koszorús Oszkár.

Koszorús Oszkárt senkinek sem kell bemutatni Orosházán. A város helytörténetének, egyháztörténetének egyik legavatottabb ismerője. Amit Oszkár nem tud Orosházáról, az nincs is – szokták mondani. Kiállítás megnyitókon, könyvbemutatókon rendszeresen találkozhattunk vele. Egészen tavaly tavaszig. Akkor eltűnt. Telefonon érdeklődtünk nála, hogy van, hogyan telnek a napjai.

– Tavaly tavasszal, a járvány első hulláma érkeztekor visszahúzódtam a „csigaházamba”. Gyakorlatilag egy éve itthon vagyok. Később a lábaim rendetlenkedtek és nyáron egy hónapot kórházban is töltöttem. Nyár végén járókerettel, háromlábú görbebottal kezdtem újra járni, de csak itthon. Eleinte még a székeket is sorba kellett rakni, hogy a támlájukra támaszkodhassak a lakáson belül. Éva lányom segített és segít sokat. Ma is minden nap jön, bevásárol, elvégzi a ház körüli teendőket. Vele szoktam sétálgatni itt az udvaron, immár járókeret és bot nélkül – mondja bevezetőül Oszkár.

Már a járvány harmadik hullámát éljük, Oszkáréknál most is első az óvatosság, de azért – mint mondja – nem unatkozik, napi öt-hat órát tölt a számítógép előtt és dolgozik.

Fotó: Koszorús Éva

– A levéltárban december végével befejeztem a ténykedést, több, mint 58 év munkaviszony után visszavonultam, de nem unatkozom. Jelenleg a húsvéti Orosházi Harangszóba írok két cikket, az Evangélikus Élet is kért egy írást, ezeken dolgozom. Naponta érkeznek megkeresések, melyekben helytörténeti, egyháztörténeti kérdésekben fordulnak hozzám, Magyarországról és a világ minden tájáról. Segítek, ha tudok. Sajnálom, hogy a járvány miatt oda sem tudok elmenni, ahová kötelességemnek érezném, mint most Szabó Feri temetésére sem mentem – sorolja a népszerű hely,- és egyháztörténész.

Március elsején megkapta a vakcina első adagját, 29-én kapja a másodikat.

– Bízom benne, hogy mihamarabb mindenki megkapja és azok a kortársaim is megváltoztatják véleményüket, akik számomra érthetetlenül nem kérték eddig. Türelmesek vagyunk, de jó lenne, ha már valamilyen jó kis kiállításmegnyitón találkozhatnánk. E mellett kíváncsi vagyok a megújult képtárra, a múzeum új kincseire is – mondja zárásként.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.