- hirdetés -

Bár a mezőgazdaságban dolgozók szinte sohasem pihennek, vannak az évnek olyan időszakai, melyekben összesűrűsödnek a tennivalók. A március mindenképp ide tartozik, hisz a természet ébredésével együtt sok tavaszi munkát is meg kell kezdeni a földeken.

Időjárási szempontból egy eléggé szélsőséges február után vagyunk. Volt eső, nagy hideg, némi hó és a hónap végén az enyhülés. A szeles idő hamar kiszárította a talajok felső rétegét. Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó szerint Orosháza különböző részein nagyon eltérőek a viszonyok.

– A város déli oldalán nagyobb területeken okoz gondot a belvíz, ugyanakkor a várostól északra már zárnunk kell a talajt, hogy megőrizhessük a benne lévő nedvességet. Az őszi vetésű gabonák viszonylag jól vészelték át a telet, csak a megkésett vetések mutatnak némileg gyengébb képet. Különösen a nem magyar fajta búzákban a fagy is kárt tett. Az árpa és a búza is nagyon kívánta a táplálék utánpótlást, ezért a fejtrágyázás, a nitrogén tartalmú műtrágyák kiszórása az első teendők közt szerepelt. Az őszi vetésű gabonákkal együtt a gyomok is átteleltek, így a búza és árpa vetéseken hamarosan a gyomirtásnak, a gombabetegségek elleni védekezésnek is el kell kezdődnie – kezdi az összefoglalást a gazda.

Kultivátorral készítik elő a talajt a kapásnövények vetéséhez (Fotó: Takács Csaba)

Orosháza környező szántóföldjeinek mintegy harmadán vetettek csak gabonát. A gazdálkodók a tavalyihoz képest kissé megnövelték a tavaszi vetésű kapások vetésterületét. A másik nagy munka ilyenkor a határban a kukorica, illetve a napraforgó alá előkészíteni a talajokat.

– Ha jó tél van, a fagyok szétszívják az őszi szántások hantjait, csak simítózni kell. Most nem ez a helyzet, így a talaj előkészítés fő eszköze jelenleg a kultivátor. Igyekeznünk kell ezzel is, hogy a kukoricát, napraforgót idejében – április elejétől kezdve – meg tudjuk kezdeni vetni. Ha van egy kis szabadidőnk, részt veszünk az online gazdafórumokon, mert ez azért hiányzik és jó, ha az ember naprakész. Szerencsére a vírus jobbára elkerült minket, itt a határban nem olyan könnyen talál meg – zárja le a beszélgetést Herczeg Tibor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.