- hirdetés -

Kiskirályságon született és későbbi élete során sem feledkezett meg Békés megyei kötődéséről. Gyakran járt vissza Gádorosra, ahol díszpolgári címmel is kitüntették. A Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István Bazilika plébánosa, Snell György február 26-án hunyt el, március 8-án, vagyis ma ünnepelte volna 72. születésnapját.

Tudatosan választotta meg hivatását az 1949. március 8-án született Snell György, tanulmányait a Központi Papnevelő Intézetben és az Egri Érseki Papnevelő Intézetben végezte el. Egerben is szentelték pappá 1972. április 3-án, káplánként pedig először a Váci Egyházmegyében szolgált, ezen belül is 1975-ig Kiskunlacháza-Peregen, majd 1987-ig Budapest-Rákoskeresztúron, a következő évtől kezdve pedig ugyanott, de már plébánosként.

1993-ban a magyarországi egyházmegyék határainak módosítása miatt tért át az Esztergom-Budapesti Egyházmegyébe, 2008-ig pedig továbbra is rákoskeresztúri plébánosként tevékenykedett. Emellett 2004 és 2006 között Budapest-Rákosliget plébánosa, 2000 és 2003 között a Rákosi Esperesi Kerület helyettes esperese, majd 2005-ig esperese volt. 1999-től címzetes apáti kinevezést kapott, 2009-től pedig mesterkanonok volt.

Tudatosan választotta meg hivatását Snell György (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

– 2003 és 2014 között az Esztergom-Budapest Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója volt, 2014. december 6-án szentelték püspökké. 2008. augusztus 1. óta volt a Budapesti Szent István Bazilika plébánosa. Jelmondata a következőképp hangzott: Ti adjatok nekik enni! – írta róla az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapja.

Snell György Kiskirályságon született, ami ma részben Eperjes, részben Gádoros, a falut akkoriban egy közigazgatási határ vágta ketté. Igazi lokálpatriótának számított, aki gyakran visszatért szülőhelyére. Gádoros polgármesterét, dr. Szilágyi Tibort kértük meg, hogy idézze fel, milyen ember is volt valójában az elhunyt püspök.

Gádoroson lokálpatriótaként ismerték, gyakran járt vissza szülőhelyére, amit magánemberként is támogatott (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

– Nem találkoztunk olyan sokszor, de egy végtelenül normális, józan gondolkodású embert ismertem meg a személyében, természetes módon viszonyult hozzánk, a lakossághoz. Utoljára decemberben találkoztam vele, amikor felszentelték a fábiánsebestyéni katolikus templom kicserélt ablakait. Telefonon beszéltünk a halála előtt két héttel, amikor még meghívott minket az Esztergomi Bazilikába is körülnézni.

Dr. Szilágyi Tibor egy korábbi felvételen (Fotó: Horváth Bence)

Készült volna vele TV-riport is, amit már a megbetegedése miatt mondott le. Nem felejtette el, honnan származott, gyakran járt vissza ide, hiszen a rokonai, sőt már a testvéreinek az unokái is a mai napig itt élnek. Segített a helyi katolikus templomnak is egy nagyobb adománnyal, mint magánember is támogatta a települést. Nem véletlenül jutalmazták néhány évvel ezelőtt díszpolgári címmel életét és munkásságát Gádoroson – idézte fel a polgármester.

Snell Györgyöt holnap, kedden temetik, úgy tudjuk, a búcsúztatását az Esztergomi Bazilika Facebook-oldalán élőben lehet majd követni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.